Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sv. Florián patril u nás medzi "udomácnených" svätých.

Keďže sa uctieval ako patrón požiarnikov (hasičov), jeho sochu alebo obraz bolo možné nájsť na mnohých požiarnych zbrojniciach alebo pri nich.

Nezachovali sa o ňom priame historické dokumenty. Ale neskoršie zaevidované pamiatky, miestne pomenovania a dávna úcta hovoria v prospech jeho skutočnej existencie.

Podľa neskorších životopisov (zo 7.-8. stor.) Florián bol kresťanský vojak. Podľa niektorého životopisu bol vyšší dôstojník, ktorý chcel zachrániť 40 kresťanov uväznených v prenasledovaní cisára Diokleciána. Z Mauntemu pri Kremse, kde býval, sa vybral do Lorchu (ter. Horné Rakúsko), kde miestodržiteľ Akvilín držal kresťanov, ktorých čakala smrť. Ale keď sa miestodržiteľovi vojaci dozvedeli o cieli Floriánovej cesty, zajali ho a predviedli pred Akvilína. Ten sa pokúšal najprv odviesť kresťanského dôstojníka od viery. Keď sa mu to nepodarilo, dal ho mučiť a napokon s kameňom priviazaným na šiju hodiť do rieky Enns, kde sa utopil.

Iné životopisy predstavujú Floriána s menšou obmenou ako vojenského vyslúžilca, ktorý sa šiel pripojiť k zajatým kresťanom, aby spolu s nimi podstúpil smrť. Aj tie hovoria o utopení v rieke Enns, a to 4. mája 304.

Sv. Florián sa najviac uctieval a doteraz uctieva v strednej Európe, najmä v Rakúsku a Bavorsku. Nad jeho hrobom vznikol najprv benediktínsky kostol a neskôr slávne opátstvo rehoľných kanonikov (St. Florian). V r. 1183 modenský biskup Egídius preniesol časť relikvií sv. Floriána do Poľska, kde v Krakove knieža Kazimír dal postaviť na česť mučeníka peknú baziliku.

Mučeníka sv. Floriána vzývajú ako ochrancu proti ohňu a povodni.

Literatúra: ONDRUŠ, R.: Blízki Bohu i ľuďom 4. Priatelia dobrej knihy Trnava 1992




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.