Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 49, 8-15, Jn 5, 17-30

Volala mi spolužiačka.

Kamarátka jej odporúča dať na okno obrázok Panny Márie. Má to ochrániť pred pandémiou. Pýtala sa či to má urobiť, alebo či stačí obraz Panny Márie v byte. Povedal som jej, že je to povera, lebo Panna Mária vidí aj do bytu a že to stačí. Asi som ju nepresvedčil. Argumentovala, že kamarátka je predsa veľmi zbožná. Nemôže jej volať v určitých hodinách, lebo vtedy zotrvávajú na modlitbách. Dúfam, že som ju nepohoršil, že som málo veriaci. Zdá sa, že potrebujeme niečo výnimočné.

Badať to aj v rôznych akciách kňazov. Objavujú sa oznamy o požehnávaní Slovenska krvou Kristovou z lietadla, alebo Sviatosťou oltárnou z vetroňa. Mnohí to na Facebooku prijímajú s veľkým uznaním a sú z toho nadšení. Napísal som tam, že stačí požehnávať aj zo zeme a zacitoval som žalmistu: Pánova je zem i všetko, čo ju napĺňa, okruh zeme aj tí, čo bývajú na ňom. (Ž 24,1). Odozva na to bola prinajmenšom rozpačitá. Domnievam sa, že netreba Pána vynášať nado oblaky, aby nás požehnal. Trpiaci Jób hovorí o Stvoriteľovi: Mesiaca tvár v splne zacloňuje, oblaky on rozprestiera po ňom (Job 26,9). Už starí Izraeliti vedeli a vyhlasovali: Uznajte Božiu moc. Nad Izraelom jeho veleba a jeho moc až nad oblaky (Ž 67,35. A v dnešnom prvom čítaní sme počuli: Hľa, ja tvorím nové nebo a novú zem.

Asi mám malú vieru, ale čo sme počuli v evanjeliu? Ježiš prišiel z Judey do Galiley. Kráľovský úradník sa vybral k nemu a prosil ho, aby šiel uzdraviť jeho syna, ktorý už umieral. Ježiš mu povedal: „Ak nevidíte znamenia a divy, neveríte.“... Ježiš mu povedal: „Choď, tvoj syn žije!“ On uveril Ježišovmu slovu a šiel.

Ešte bol na ceste, keď mu prišli sluhovia naproti a hovorili, že jeho dieťa žije.

Mne z toho vychádza, že môžeme požehnávať aj zo zeme. Pánova sila sa prejavuje aj na diaľku. Samozrejme, sme len ľudia a potrebujeme znamenia, výnimočnosti aby sme uverili. Teraz omnoho viac. Vo výnimočnej situácii, chceme výnimočné znamenia.

Turzovka, Vršek, 23.3.2020

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.