Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Sam 18, 6-9; 19, 1-7, Mk 3, 7-12

Žiarlivosť, vlastnosť podľa odborníkov nevyliečiteľná.

Ak sa jej človek poddá a hneď s ňou neurobí poriadok. Tak aspoň tvrdí známy český odborník Max Kašparů.

Iste je, že u Saula bola žiarlivosť nevyliečiteľná. V prvom čítaní sme počuli: Saul sa veľmi nahneval, nepáčila sa mu ich reč, a povedal: „Dávidovi dali desaťtisíc a mne dali tisíc. Čo mu ešte chýba okrem kráľovstva?“ A od toho dňa Saul na Dávida žiarlil. Stalo ho to pokoj v duši, spôsobilo rozvrat v rodine; Jeho syn Jonatan sa pridal k Dávidovi a nakoniec strata kráľovstva. Nasledovala občianska vojna v Izraeli. Národ sa rozdelil na stúpencov Saula a Dávida.

Čo žiarlivosť spôsobuje v rodinách je známe. Rozbíja aj pracovné vzťahy i cirkevné spoločenstva.

Riešenie? Jednoduché. Ak zbadáme náznaky, „urobiť si do protivnosti“ – tak to volám. Žiarlivosť v spoločenstve:

Popriať človeku, na ktorého žiarlime, aby sa mu darilo. To v duchu. Prosiť o požehnanie pre neho. Pochváliť ho, i pred inými, uznať jeho kvality.

Žiarlivosť v manželstve, priateľstve:

Dať problém z roviny citu do roviny rozumu. Predstaviť si seba očami iného. Pýtať sa prečo tieto pocity. Vysvetliť si ich. Povedať si, že je to moja zakomplexovanosť ak žiarlim na iného a tým nič nevyriešim. Saul stratil istotu, odklonil sa od neho Samuel a cez neho i Boh, preto žiarlil.

Riešenie pre úprimne veriacich:

V evanjeliu sme počuli: Ešte aj nečistí duchovia, keď ho zbadali, padali pred ním. A žiarlivosť je veľmi nečistý duch. Modlíme sa o oslobodenie od žiarlivosti.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 23.1.2020

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.