Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Sam 1, 9-20, Mk 1, 21b-28

Je zaujímavé ako sa naša technická zdatnosť prejavuje v našej reči, myslení a tým aj v postojoch.

Čo hovoria rodičia ráno deťom keď ich vyprevádzajú z domu? Mám ťa rád, nech ťa chráni anjel strážca, vráť sa mi zdravý, pritúlia ho... To bolo prv, v minulosti. Dnes v zhone viac hovoria: Kľúče máš?; na desiatu máš pripravené...; nič si si nezabudol?; nie, že zas budem o tebe počuť zlé; bežím, maj sa...

K tomu pridávame do vzťahov ešte ekonomické myslenie, ktoré je vyjadrené otázkou: Čo z toho mám? To je najmä v mimorodinných vzťahoch. Či aj v nich?

Nečudujme sa, že toto rezonuje aj v našom vzťahu voči Bohu. Aká je naša náboženská, katechizmová a zvlášť teologická reč?!

V nedeľu sme si pripomínali krst. My o krste, pri ktorom sme sa stali božími, hovoríme ako o sviatosti – vidíte – ako o nejakej veci. Pri krste sme dostali: Posväcujúcu milosť, očistenie od dedičného hriechu, Ježišove svetlo, meno kresťan... Deti povedia: Košieľku a sviečku.. Vyznieva to, akoby to boli veci - aj keď duchovné. Je to všetko pravda. Ale! Pri krste ide o niečo viac. Podstatne viac. Je to o vzťahu? Som rád, že v ostatnom čase sa zdôrazňuje: Stali sme sa deťmi Božími, sme bratia, tvoríme jednu rodinu – Cirkev... Od veci ideme k vzťahom. Mali by sme.

Pritom veľkí ľudia vždy zdôrazňovali vzťahy. Aj v náboženskom živote. Čo sme počuli v prvom čítaní? Anna veľkňazovi Helimu, ktorý ju považoval za opitú odvetila: „Nie, pane môj. Ja som veľmi nešťastná žena. Nepila som víno ani nijaký opojný nápoj, iba dušu som si vyliala pred Pánom. „Vyliala si dušu“ – a my často považujeme problémy ktoré nám prichádzajú na um pri modlitbe za hriešne. Treba ich „vyliať Bohu“.

Potom aj my môžeme zažiť Ježišovu silu v našom živote, ako jeho súčasníci, ktorí žasli nad jeho učením, lebo ich učil ako ten, čo má moc, a nie ako zákonníci. Rovnako ako Anna, ktorej keď nadišiel čas, počala a porodila syna a dala mu meno Samuel, pretože si ho od Pána vyprosila.

Áno, sme deti tejto doby. Technickej, ekonomickej, či ako ju nazvať. Vytvárajme však vzťahy. Aj k Nebeskému otcovi, aj k ľuďom. Nájdime si na ne čas. Každý z nás je tu pokrstený, každý z nás má tu česť byť Božím. Každý z nás dostáva tu šancu budovať si vzťah s našim Nebeským otcom.

Turzovka, 14.1.2020

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.