Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dan 5, 1-6. 13-14. 16-17. 23-28, , Lk 21, 12-19

Iste si pamätáte; keď ste sa mali ísť v škole pre niečo ospravedlniť, ako ste si pripravovali slova, aké pocity ste mali.

Podobne aj na prijímačky, pohovor, ste sa starostlivo pripravovali.

A tu počúvame: Zaumieňte si teda, že nebudete dopredu premýšľať, ako sa brániť, lebo ja vám dám výrečnosť a múdrosť, ktorej nebudú môcť všetci vaši protivníci odolať ani protirečiť. A v tomto prípade nejde o ospravedlňovanie, o nejaký prijímací pohovor, ale o bytie a nebytie. Áno, o život, o zachovanie života pred prenasledovateľmi. Ako keby Pán chcel naznačiť, že tu nejde o filozofickú dišputu, ale o svedectvo.

Čítal som štúdiu o situácii v postkresťanskej Amerike. Akonáhle kultúra vytvorená kresťanstvom sa zriekne kresťanstva, začne odmietať symboly kresťanstva (kríže, Vianoce, kostoly...). Prečo, lebo im to pripomína kresťanské korene, to, žeby sa mali podľa toho riadiť. Sú pre nich výčitkou svedomia. Potom sa nájdu výhovorky, že to uráža iných, napríklad Islam. A kresťania sú prenasledovaní.

Niečo podobné sa dá povedať i o postkresťanskej Európe. Tu to už je. Čiastočne i u nás. Skúste napríklad zobrať sviečku, kríž a na verejnosti sa modliť. Považovali za čudákov, ale vo Francúzku, Nemecku by vás už polícia stopla, že urážate cítenie iných skupín. Obliekli by ste sa v duchu Halloween – považovali by vás za „in“! Dokonca vám aj predajú strašidelné masky.

Takže, musíme byť pripravení na dialóg, čo je v podstate prenasledovanie. Čo v tomto prípade najviac závaží? Podľa štatistiky z Francúzka, konvertitov na kresťanskú vieru nepovzbudilo filozofovanie, ale svedectvo viery, život viery. Preto Pán hovorí: Zaumieňte si teda, že nebudete dopredu premýšľať, ako sa brániť... Budete svedčiť. To je tá výrečnosť a múdrosť, ktorej nebudú môcť všetci vaši protivníci odolať ani protirečiť.

Neznamená to, že nemáme študovať, vedieť o viere viac a viac, ale nestrachovať sa, nestresovať sa nad očakávanými udalosťami, ale dôverovať Pánovi, ktorý nám odkazuje: Ale ani vlas sa vám z hlavy nestratí.

Staškov, 27.11.2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.