Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rim 15, 14-21, Lk 16, 1-8

Dnešný človek je vo veľkom strese.

Nevidí východiska. Pozriete si vedecké prognózy - hrozia nám ekologické katastrofy. Zem je drancovaná – a je zaujímavé (skôr bolestné), že to robia tí, čo majú nesmierny majetok a chcú mať viac. Ničia prírodu a ožobračujú chudobných.

Potom máme naše národné problémy. U popredných politikov a manažérov sledujeme konverzáciu, ktorá musí by „vypípaná“. Aktéri tej konverzácie sa vykrúcajú, že to je bežné pri obchodnej komunikácii – zdá sa, že sa nehanbia pred manželkami a manželmi (lebo patria k takým aj ženy), deťmi, verejnosťou za to. Už len pre taký slovník by mali odstúpiť a čo tie podvody. Nemôžme veriť ani sudcom. Aj o Cirkvi sa hovorí ako o inštitúcii s množstvom škandálov. A všetko sa to na nás hrnie. Potom máme ešte osobné problémy rôzneho druhu. Môžeme to nejako zvládnuť?

Do toho počúvame od sv. Pavla: Ja som o vás, bratia moji, presvedčený, že aj vy ste plní dobroty, Môže to byť ako z iného sveta. Bol ten svet lepší? Vôbec nie. Pán Ježiš bral námet pre svoje podobenstva zo života. A čo tam vybadal a tlmočil? Bol istý bohatý človek, ktorý mal správcu, a toho obžalovali u neho, že mu rozhadzuje majetok. Pán Ježiš to povedal, lebo bol učiteľ, ktorý videl aký je život a vedel, že súčasníci tomu rozumejú, lebo sa s tým stretávali.

Teda nič nové pod slnkom! Nás to môže viesť k rezignácii. Svet je taký a ja sa mám snažiť byť iný?!

Pavol píše spoločenstvu Rimanom – začínajúcej farnosti v tom meste, že sú plní dobroty. Čo nám prekáža byť plní dobroty? Nič! Teda buďme takí. No, to sa jednoducho napíše. Ako na to? Pavol píše: Tak som všetko dookola od Jeruzalema až po Ilýriu naplnil Kristovým evanjeliom. Naplňme evanjelium aspoň každý seba.

Najskôr však musíme prijať nádej – je to „božská čnosť“. To bol „terminus technikus“ v minulosti. Volala sa tak viera, nádej a láska. Už sa nepoužíva, lebo názov bol (trochu) zavadzajúci. Môžeme sa domnievať, že sú to čnosti, ktoré má Boh. A to nie je správne. On má samozrejme lásku, ale nepotrebuje vieru a nádej. Teraz sa tieto čnosti volajú teologálne, čnosti ktoré sú nasmerované na Boha, ktoré nám on dáva ako najväčší dar. O viere dosť uvažujeme a kážeme, ako aj o láske. Čo nádej? Vráťme sa k úvodu – ako veľmi potrebujeme nádej. Ináč neprežijeme. Nádej nás pohýna robiť niečo so svetom a so sebou, aby sme zlepšili svet i seba. - Presnejšie, najskôr seba potom svet!

Ak budeme mať nádej, potom budeme predvídaví. Pán (takmer) vyčíta: Synovia tohto sveta sú voči sebe navzájom predvídavejší ako synovia svetla. Ak my synovia svetla budeme mať nádej, budeme žiť nie len pre tento svet a tým pre peniaze korupciu a podvody. Budeme nasmerovaní na vyššie ciele. A pomôžeme aj iným!

Turzovka, 8.11.2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.