Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rim 8, 26-30, Lk 13,22-30

Milan Kundera napísal knihu: Neznesiteľná ľahkosť bytia.

Recenzia o nej píše: „Podľa Kunderu bytie je plné neznesiteľnej ľahkosti, pretože každý z nás má na žitie len jeden život: Einmal ist keinmal (raz je nikdy, t. j. čo sa udialo raz, sa mohlo aj nestať). Preto je v konečnom dôsledku každý život nedôležitý, rozhodnutia v konečnom dôsledku nemajú žiadny zmysel. Keďže na rozhodnutiach nezáleží, sú ľahké, nezaťažujú nás. Na druhej strane, nedôležitosť našich rozhodnutí, našich životov, alebo bytia, je neznesiteľné. Z toho tá neznesiteľná ľahkosť bytia.“

Vyzerá to zamotané, ale napadá mi, že nám to môže pomôcť vyriešiť dnešné evanjelium. Poviem to takto: Pomôže nám urobiť znesiteľnou ľahkosť bytia. Počuli sme: Usilujte sa vojsť tesnou bránou. Vyššie napísanou filozofiou nám tieto slova hovoria opačne: Nepovažujte svoje rozhodnutia za bezvýznamné a nedôležité. Ak sa budete o to usilovať, tak to bude pre vás ťažká cesta a úzka brána, ale... otvorí nám bránu do Božieho kráľovstva, teda znesiteľnosti "ľudského bytia".

Nebadáte, že v živote je to tak? Skúste sa učiť len tak ledabolo, trénovať ľahko, neodriekať si nič... Čo dosiahnete? Skúste na sebe tvrdo pracovať – niečo dosiahnete.

„Ľahkosť bytia“ v širokej rovnej a ľahkej ceste sa stane neznesiteľná. Ťažká náročná cesta naše bytie zošľachti, „neznesiteľné ťažkosti“ urobia naše bytie ľahkým – povedzme radostným.

Počúvame o športovcoch, ktorí sa rozhodnú dosiahnuť výkon dopingom. Ako dopadnú? Ak ich neprichytia, ničia si zdravie. Sú rodičia, ktorí vedú svoje deti len pohodlnou cestou, sú ľudia, ktorí chcú prísť k peniazom ľahkou cestou. Vidíme ako to ničí celý štát, súdnictvo, politikov...

Asi je tu potrebné pripomenúť ...vieme, že tým, čo milujú Boha, všetko slúži na dobré (1. čítanie); teda neznesiteľná ľahkosť bytia môže byť znesiteľná. Totiž naše rozhodnutia, konanie má zmysel.

Turzovka, 30.10.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.