Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rim 6, 19-23, Lk 12, 49-53

Je až prekvapujúce a nepochopiteľné ako sa vieme deliť.

Preto, že niekto je ľavák a iný pravák, má inú farbu pokožky, je Slovák, alebo Maďar... A zasa vidíme ako ľahko sa vieme zjednotiť – napríklad aj napriek tomu čo nás delilo. Vidíme to na štadiónoch; úplne neznámi ľudia sa objímajú, spolu tešia, lebo fandia jednému klubu a tých druhých nenávidia.

Rád by som tomu prišiel „na kĺb“. Možno niekto múdry na to príde a možno je to aj niekde popísané. A iste začínajú archetypmi – to je, nájdu pôvod toho v časoch, keď sme ešte žili v divočine.

Dnešné evanjelium to popisuje aj keď neanalyzuje. Ježiš hovorí, že bude rozdelenie aj pre evanjelium – niektorí ho prijmú a tí čo ho odmietnu budú proti ním bojovať.

Sv. Pavol to aj čiastočne analyzuje: Lebo keď ste boli otrokmi hriechu, boli ste slobodní čo do spravodlivosti (– neslúžili ste spravodlivosti). A aký úžitok ste mali vtedy z toho, za čo sa teraz hanbíte? Veď koniec toho všetkého je smrť! Vyjadruje sa k rozdeľovaniu ako k otroctvu vášni, sebectva. Hovorí, že takí nemáme byť: Ale teraz, keď ste oslobodení od hriechu a stali ste sa Božími služobníkmi, máte z toho úžitok na posvätenie a nakoniec večný život. Lebo mzdou hriechu je smrť, ale Boží dar je večný život v Kristovi Ježišovi, našom Pánovi.

Vnímame skutočnosť delenia i zjednocovania. Nebojme sa delenia pre „oheň evanjelia“. Tento „oheň“ môže spáliť v nás „otroctvo hriechu“ a často i mosty rozdelenia.

Turzovka, Podvysoká, 24.10.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.