Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Svätý Pio sa narodil v Pietrelcine pri Benevente (Taliansko) roku 1887.

Vstúpil do rehole Menších bratov kapucínov a po vysviacke za kňaza s veľmi veľkou oddanosťou konal kňazskú službu predovšetkým v kláštore svätého Jána Rotondo v Apulii. Božiemu ľudu slúžil v modlitbe a v pokore duchovným vedením, spoveďami kajúcnikov a osobitnú starostlivosť venoval chorým a chudobným. Plne sa pripodobnil ukrižovanému Kristovi a takto 23. septembra 1968 ukončil svoju pozemskú púť.

Z Listov svätého Pia z Pietrelciny, kňaza

Ako nasledovať Krista

Božský staviteľ, aby pripravil kamene, ktorými by postavil večnú budovu, chce to urobiť ustavičnými údermi spásonosného kladiva a starostlivým leštením, ako to najnežnejšia naša matka, svätá katolícka Cirkev spieva v hymne v ofíciu posviacky chrámu. A tak je to naozaj.

Každá duša určená na večnú slávu sa veľmi dobre môže definovať ako kameň určený na postavenie večnej budovy. Staviteľ, ktorý chce postaviť budovu, musí kamene na jej postavenie čo najlepšie vyleštiť. To dosiahne údermi kladiva a brúsu. Rovnako sa aj nebeský Otec správa voči vyvoleným dušiam, ktoré sú od večnosti určené s jeho najsvätejšou múdrosťou a prozreteľnosťou na postavenie večnej budovy.

Duša teda na kraľovanie s Kristom vo večnej sláve musí sa vyleštiť údermi kladiva a brúsu, ktoré používa nebeský staviteľ, aby kamene, čiže vyvolené duše ukázal. Ktoré sú teda údery kladivom a brúsom? Tiene, sestra moja, strachy, pokušenia, smútok ducha a duchovné obavy, vyplývajúce z nejakej choroby a ťažkosti tela.

Vzdávajte teda vďaky nekonečnej dobrote večného Otca, ktorý tak vedie vašu dušu určenú na spásu. Prečo sa nechváliť z toho láskavého dobra vo všetkých jeho častiach? Otvorte srdce tomuto nebeskému lekárovi a odovzdajte sa plní viery jeho presvätému náručiu: veď on vás ako vyvolených vedie, aby ste zblízka nasledovali Ježiša na vŕšku Kalvárie. S radosťou a so starostlivým hnutím ducha pozorujem, ako sa vo vás milosť bude prejavovať.

Sotva pochybujete, že všetko, čo stretne vaše duše, Pán zariadil. Preto sa nebojte, že by ste vbehli do zla alebo neprávosti voči Bohu. Nech vám stačí vedieť, aby ste v celom vašom živote nikdy neurazili Pána, ktorého treba vždy viac oslavovať.

Ak sa tu predobrý Ženích vašej duše skrýva, robí to nie preto, ako sa domnievate, že chce trestať vašu spreneveru, ale že ešte viac skúša vašu vernosť a stálosť a očisťuje vás predovšetkým od niektorých chorôb, ktoré ako také nemožno vidieť telesnými očami, čiže choroby a viny také, od ktorých ani spravodlivý nie je imúnny. Veď sa hovorí na posvätných stránkach: „Sedemkrát totiž spravodlivý padne.“ (Prís 24,16)

A verte mi, že menej by som sa tešil, keby som nevedel, že ste utrápení, keby som si myslel, že Pán vám dal menej perál... Odhoďte pokušenia, protivné pochybnosti... Odhoďte aj pochybnosti, ktoré prináležia spôsobu vášho života, čiže, že nepočujete Božie volania a protivíte sa milým pozvaniam Ženícha. Toto všetko pochádza nie od dobrého ducha, ale od zlého. Ide tu teda o diabolské triky, aby ste odbočili od dokonalosti, alebo aspoň oneskorili cestu k nej. Neklesajte na duchu.

Niekedy sa ukáže Ježiš, vzdávajte mu vďaky; ak sa skrýva, aj vtedy vzdávajte vďaky: láska má všetky radosti. Túžim, aby ste s Ježišom položili na kríž svojho ducha (porov. Lk 23,46) a s Ježišom zvolali: „Dokonané je!“ (Jn 19,30)

RESPONZÓRIUM

Ef 2, 21-22

V Kristovi Ježišovi celá stavba pevne pospájaná rastie * V svätý chrám v Pánovi.

V ňom ste aj vy vbudovaní do Božieho príbytku v Duchu. * V svätý chrám v Pánovi.

Modlime sa

Všemohúci večný Bože, ty si dal svätému kňazovi Piovi osobitnou milosťou účasť na kríži tvojho Syna a prostredníctvom jeho služby si obnovil obdivuhodné prejavy tvojho milosrdenstva; na jeho orodovanie nám dopraj, aby sme neustále spojení s utrpením Krista šťastlivo dosiahli slávu vzkriesenia. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.