Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Tim 3, 14-16, Lk 7, 31-35

Filozofi, sociológovia, psychoanalytici, politickí analytici popisujú dnešnú dobu, ktorej dali názov postmoderná.

Zdá sa, že nik nevie čo to je. Kto by sa vyznal v tom chaose?!

Pán Ježiš tiež analyzuje svoju dobu. Povedal zástupom: „Komuže prirovnám ľudí tohto pokolenia? Komu sú podobní? Prirovnáva ich deťom, čo vysedávajú na námestí a pokrikujú jedno na druhé: ‚Pískali sme vám, a netancovali ste; nariekali sme, a neplakali ste.‘ Vychádza mi z toho, že to bola doba ľahostajná. Podobala sa unudeným deťom bez energie, nenadchli sa pre nič. A to je vlastne aj diagnóza našej generácie. Asi nepreženiem, keď poviem, že dnešná doba v ľahostajnosti prevyšuje predchádzajúce časy.

Vieme, že na dobu sa nemôžme vyhovárať, vytvárame ju my sami. Preto nechceme byť ľahostajní a hľadáme východisko.

Aké je riešenie? Vyjadril ho Pán Ježiš slovami: No múdrosť ospravedlňujú všetky jej deti.“ Deti Múdrosti – Boha, uznávajú a prijímajú Božie diela. A tak sme sa bez myšlienkovej akrobacie dostali k jesenným kántrovým dňom, ktorých poslaním je vďačnosť za úrodu.

Nebyť ľahostajným nám pomáha vďačnosť. Ak aj nechceme pozerať pesimisticky na dnešnú dobu, vidíme nevďak. Aj za základný dar – život. Rodičia neberú dieťa ako dar od Stvoriteľa, ale ako niečo, na čo majú nárok. Ak nemajú dieťa a chcú ho, rúhajú sa Bohu. Ak čakajú dieťa a nevyhovuje im to, tak ho zabíjajú. Mnohí rodičia neďakujú Bohu za dieťa, nedajú ho pokrstiť. A ak, tak bez nejakej zodpovednosti voči Bohu.

Aj vlastný život berieme ako samozrejmosť, bez vďačnosti. Rovnako ostatné dary. Svet považujeme za naše vlastníctvo a správame sa k nemu macošsky. Hrozí nám ekologická katastrofa.

Všetci vidíme ako nám chýba vďačnosť. Preto slávenie dnešného kántrového dňa keď ďakujeme za úrodu, nech nás preberie z letargie, v ktorej zabúdame ďakovať – Bohu i ľuďom.

Turzovka, 18.9.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.