Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Kol 2, 6-15, Lk 6, 12-19

O rok budú olympijské hr v Tokiu.

Naši pretekári tvrdo bojujú o účasť na nich, niektorí sa snažia splniť limit, niektorí sa zúčastňujú kvalifikácii, iní bojujú medzi sebou (napr. vodní slalomári). Pred ôsmimi rokmi sme mali možnosť sledovali boj o kandidatúru. Už tretíkrát sa Madrid pokúšal o usporiadanie olympiády, Istanbul (ak sa nemýlim) štvrtýkrát – a nič! Získalo to opäť Tokio (malo už v r. 1964 a tri zimné).

Viete čo to stálo lobingu, energie a úsilia týchto miest.

Čo poviete? Usilovali sa apoštoli o to aby boli zaradení do top dvanástky Pána Ježiša? Asi nie! Ani nevedeli či bude voľba. Ježiš jednoducho volil. Potvrdzuje pri rozlúčkovej večeri: Nie vy ste si vyvolili mňa, ale ja som si vyvolil vás (Jn 15,16)

Ako to asi vyzeralo keď Pán Ježiš povedal prvé mena: Šimona, ktorému dal meno Peter, a jeho brata Ondreja, Jakuba, Jána...? Možno to šumelo v dave veď tam bol veľký zástup jeho učeníkov a veľké množstvo ľudu, celej Judey i z Jeruzalema aj z týrskeho a sidonského pobrežia, možno si niektorí mysleli: Povie moje meno, pozrie na mňa...? O jednom, vlastne dvoch Matejovi a Jozefovi, ktorý sa volal Barsabáš vieme, že tam boli, možno čakali a nič. To miesto sa nakoniec dostalo Matejovi ako náhradníkovi po tragickej smrti Judáša (Sk 1, 15-26).

Čo ešte vieme?

Počet: Ten bol kvôli tomu, že starozákonný ľud mal 12 kmeňov.

Dôležitosť:

V tých dňoch vyšiel Ježiš na vrch modliť sa a strávil celú noc v modlitbe s Bohom.

Keď sa rozodnilo, zavolal si učeníkov a vyvolil si z nich Dvanástich.

Následnosť:

A ozdraveli aj tí, ktorých trápili nečistí duchovia.

A každý zo zástupu sa usiloval dotknúť sa ho, lebo vychádzala z neho sila a uzdravovala všetkých, aby naznačil, že

Ako vnímame to, že aj nás si pán vyvolil do svojej Cirkvi? Cítime sa byť poctení?

Vďačnosť z našej strany by mala byť a snaha nesklamať Pánovu dôveru.

Zdôraznil to sv. Pavol (1. čítanie):

Bratia, ako ste prijali Krista Ježiša, Pána, v ňom žite – v ňom zakorenení a na ňom postavení, upevnení vo viere, ako ste sa naučili –, a vynikajte vo vzdávaní vďaky!

Treba počúvnuť jeho radu o zakorenení v Kristovi. Keď absolvent lekárskej fakulty vstupuje po prvý krát do nemocnice ako lekár, iste sa pýta sám seba: budem na to stačiť? Budem na to mať? Som dobre pripravený? A to dobre vie, že okolo neho bude ešte mnoho omnoho skúsenejších a že on sám bude aj naďalej po celý život študovať a učiť sa. Pýta sa žiak, ktorý odchádza z poslednej hodiny náboženstva, či je jeho viera taká silná a overená, aby s ňou vydržal vo všetkých životných skúškach? Pýta sa mladý ženích pred svadbou, či dokáže byť svojej manželke oporou a spolupracovníkom desiatky rokov?

Často priveľmi podceňujeme svoje poslanie a svoju budúcnosť, a preto je toľko sklamania, toľko stále nového začínania a žiaden rast, či pokrok, nijaký tak ružovo vysnívaný výsledok. Nie sme podobní Kristovi, on sa celú noc modlil a až potom volil. A asi práve v tom je naša najväčšia kríza.

Ak chceme zvládnuť život, musíme sa nechať viesť Ježišom, prijať jeho odpustenie a zachovať si ho. Ak túžime po uzdravení ľudstva a rozvoji Kristovho kráľovstva na zemi, musíme sa dať do Kristových služieb a ponúknuť svoje sily Božím plánom.

Turzovka, 10.9.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.