Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Kol 1, 9-14, Lk 5, 1-11

Zatiahni na hlbinu, zaznelo v dnešnom evanjeliu.

Viem, že to nie je pre nás podstatná myšlienka dnešného evanjelia. Bola však podstatná, ako povel, pre rybárov. Tí sa tomu určite bránili, lebo im odborníkom chce niekto dávať rozumy. Vyjadril to budúci hovorca apoštolského zboru: Učiteľ, celú noc sme sa namáhali, a nič sme nechytili. Ale na tvoje slovo spustím siete. A naraz sa im tento „povel“ stal dôležitý a osudný. Veď len čo to urobili, chytili také množstvo rýb, až sa im siete trhali. Pre nás opäť nič zvláštne. Ale nie pre Petra ako aj Zebedejových synov Jakuba a Jána, ktorí boli Šimonovými spoločníkmi. Keď to Peter videl, padol Ježišovi k nohám a povedal: „Pane, odíď odo mňa, lebo som človek hriešny.“ Hrôza sa totiž zmocnila jeho i všetkých, čo boli s ním, nad úlovkom rýb, ktoré chytili.

Zatiahni na hlbinu – je výzva, ktorú nám zdôrazňovali špirituáli v seminári a opakujú ju učitelia duchovného života. Domnievam sa, že to nie je myšlienková akrobacia, presnejšie, nie príliš veľká, ak túto výzvu aplikujeme na život. Priblížme si to takto. V jednom podniku mali problém s vodármi (všeobecný zjav). Jeden, najlepší dal výpoveď, lebo ako živnostník si zarobí viac. Vedúci si ho chceli udržať, tak mu zdvojnásobili plat. Ostal. A urobil prekvapujúcu vec. Videl, že si ho vážia, dal sa na školenia, aby prácu odviedol čo najlepšie. Tento majster išiel do hĺbky. Iste odvedie poriadnu prácu. Poznáte to, robota sa dá urobiť poriadne, alebo len tak povrchne, nedbalo a tým nedobre. Tak poznáte remeselníkov, učiteľov, kňazov, lekárov, ktorí robia zodpovedne – povedzme do hĺbky, alebo len povrchne.

Tak je to s každým kresťanom, lebo popri tom, že máme nejaké povolanie sme (mali by sme byť) na prvom mieste kresťanmi. V v tm je potrebné zatiahnuť na hlbinu. Príklad nám dal sv. Pavol. On nebol v Kolosách, ale dozvedel sa o nich od Epafrasa a píše im. Lebo v apoštoláte nie je povrchný. Kolosanov i nás povzbudzuje k prehĺbeniu života s Ježišom: Bratia, odo dňa, keď sme o vás počuli, neprestávame sa za vás modliť a prosiť, aby ste boli naplnení poznaním jeho vôle vo všetkej múdrosti a duchovnej chápavosti, aby ste žili, ako sa patrí vzhľadom na Pána, a páčili sa mu vo všetkom, tým, že budete prinášať ovocie všetkých dobrých skutkov a rásť v poznaní Boha, a aby ste mocou jeho slávy upevnení všetkou silou boli veľmi trpezliví a vytrvalí a s radosťou vzdávali vďaky Otcovi, ktorý vás urobil súcimi mať účasť na podiele svätých vo svetle.

Domnievam sa, že Pavol nám vysvetli čo to znamená zatiahnuť na hlbinu.

Turzovka 5.9.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.