Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 2, 1-3. 7-8. 12-13, Mt 13, 10-17

Podľa starej tradície, ktorá má korene už v 2. storočí, takto sa volali rodičia preblahoslavenej Panny Márie.

Úcta k svätej Anne jestvovala na Východe už v 6. storočí, na Západe sa rozšírila v 10. storočí. Úcta k svätému Joachimovi je novšieho dáta.

Z Rečí svätého kňaza Jána Damascénskeho

Poznáte ich po ovocí

Pretože sa z Anny mala narodiť panenská Bohorodička, príroda sa neodvážila predbehnúť zárodok milosti; Anna zostala neplodná, kým nevydala milosť svoj plod. Veď sa aj žiadalo, aby sa narodila ako prvorodená tá, z ktorej sa mal narodiť prvorodený zo všetkého stvorenia, „v ktorom všetko spočíva“ (porov. Kol 1,15.17).

Blažený pár, Joachim a Anna, vám je zaviazané celé stvorenie. Veď vaším prostredníctvom prinieslo Stvoriteľovi najvzácnejší dar všetkých darov: čistú matku, ktorá jediná bola hodna Stvoriteľa.

Veseľ sa, „neplodná“ Anna, „čo si nerodila; jasaj a volaj, čo nepoznáš pôrodné bolesti“ (Iz 54,1). Plesaj, Joachim, lebo z tvojej dcéry „chlapček sa nám narodil, daný nám je syn a volajú ho: Veľký radca“, spása celého sveta, „Posol, mocný Boh“ (Iz 9,6). Veď tento chlapček je Boh.

Blažený prečistý pár, Joachim a Anna! Možno vás poznať po ovocí vášho lona, ako na istom mieste hovorí Pán: „Poznáte ich po ovocí.“ (Mt 7,16) Žili ste tak, ako sa páčilo Bohu a bolo hodno tej, ktorá z vás vzišla. Veď svojím čistým a svätým spolužitím splodili ste skvost panenstva, tú, ktorá bude pannou pred pôrodom, pannou pri pôrode i pannou po pôrode; tú, ktorá jediná bude vždy panna mysľou, duchom i telom.

Najčistejší pár, Joachim a Anna! Vy ste zachovali čistotu, ktorú predpisuje prirodzený zákon, a od Boha ste dostali to, čo presahuje prírodu; zrodili ste svetu Božiu Matku, ktorá nepoznala muža. Vy ste žili nábožne a sväto v ľudskej prirodzenosti a priviedli ste na svet dcéru, ktorá stála vyššie ako anjeli, a teraz je kráľovnou anjelov. Ty najkrajšia a najpôvabnejšia deva! Ty Adamova dcéra a Božia Matka! Blahoslavené bedrá a lono, z ktorých si vzišla! Šťastné náručie, ktoré ťa varovalo! Blažené pery, ktoré jediné sa mohli tešiť z tvojich čistých bozkov, totiž pery tvojich rodičov, aby si vždy a vo všetkom zachovala panenstvo! „Na chválu Božiu jasaj, celá zem; spievajte, radujte sa a hrajte.“ (Ž 98,4) Pozdvihnite svoj hlas, pozdvihnite, nebojte sa.

RESPONZÓRIUM

Vo dne v noci slúžili Pánovi pôstom a modlitbami * A očakávali vykúpenie Izraela.

Prosili Boha, aby navštívil svoj ľud. * A očakávali vykúpenie Izraela.

Modlime sa

Pane, Bože našich otcov, ty si svätého Joachima a Annu vyvolil za rodičov Panny Márie, matky tvojho vteleného Syna; prosíme ťa, pomáhaj nám na ich spoločné orodovanie dosiahnuť spásu, ktorú si sľúbil svojmu ľudu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.