Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 41, 55-57; 42, 5-7a. 17-24a, Mt 10, 1-7

Hollywoodsky sen – sa volá príbeh nečakane úspešný s dobrým koncom.

Tak môžeme nazvať i príbeh o Jozefovi – synovi patriarchu Jakuba. Dnes sme počuli ako samotný faraón hovorí svojmu ľudu: „Choďte k Jozefovi a urobte všetko, čo vám povie.“ Z dieťaťa, takmer bratmi zavraždeného, zradeného bratmi, predaného do otroctva, krivo obvineného a odsúdeného sa stane záchranca Egypta i svojich zradných bratov.

Objavuje sa tu niečo viac ako „neskutočný sen“; pokánie bratov, ktorí takmer mali krv Jozefa na svojich rukách. Biblia nám to popísala takto: Bratia si medzi sebou vraveli: „Právom takto trpíme, lebo sme sa previnili proti nášmu bratovi: videli sme úzkosť jeho duše, keď nás úpenlivo prosil, a nepočúvali sme. Preto na nás doľahlo toto trápenie.“ A Ruben hovoril: „Nevravel som vám: Neprehrešte sa proti chlapcovi? A nepočúvali ste ma. Teraz sa od nás požaduje jeho krv.“ A Jozefa to dojalo, lebo to počúva. Nevedeli totiž, že Jozef im rozumie, lebo sa s nimi rozprával prostredníctvom tlmočníka. Na chvíľku sa od nich odvrátil a plakal.

 Stalo sa niečo čo zaznelo storočia neskôr ako príkaz Pána Ježiša: Choďte a hlásajte: ‚Priblížilo sa nebeské kráľovstvo.‘

Ako sa Božie kráľovstvo priblížilo pre Egypt a Jozefových bratov? Tak, že Jozef ostal vždy verný Bohu, jeho zásadám. Veď preto, že sa nedal zviesť k cudzoložstvu, bol krivo obvinený a dostal sa do väzenia. Stal sa vlastne predobrazom Krista.

Na záver pripomínam nehollywoodsky príbeh Judáša. Dá sa aj to najväčšie šťastie pokaziť. Aj v tom sa však dá pomôcť! Zvládli to Jozefovi bratia. Jozef im pomohol. Nám pomáha Ježiš, ktorý dal aj apoštolom moc, aby vyháňali a uzdravovali každý neduh a každú chorobu.

Turzovka, 12.7.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.