Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 28, 10-22a, Mt 9, 18-26

Pred troma rokmi som v tento deň hovoril o stretnutiach.

Dnes si povedzme o rozlúčkach. Zadelíme ich do troch základných kategórii:

  1. Rozlúčka, pri ktorej si povieme: Dovidenia. Krátkodobá, dočasná.
  2. Rozlúčka definitívna, pri ktorej si nehovoríme dovidenia, skôr zbohom. To je napríklad pri rozchode priateľov, rozvode manželov...
  3. Rozlúčka so zosnulými. O nej často hovoríme ako definitívnej.

Ktorá z nich je najbolestnejšie? Podľa mňa tá druhá. Keď nám zomrie niekto blízky, nemôžme mu nič vyčítať, iste by bol rád s nami. Ak nás niekto sklame, zradí, opustí – to je veľmi bolestné.

Aké rozlúčky sú v dnešných čítaniach? V prvom čítaní sme počuli ako Jakub odišiel z Bersaby a putoval do Charranu. Aký typ rozlúčky to je? Ten druhý. On sám zradil zásady rodinných vzťahov. Podviedol otca, brata, uteká pred nimi do cudziny, k rodine svojho otca – nemá sa ako štvanec kde uchytiť. Napriek tomu, či práve preto, sa ho ujíma Boh: Ja som s tebou a budem ťa chrániť všade, kam pôjdeš, a privediem ťa späť do tejto krajiny; neopustím ťa, kým nesplním, čo som ti sľúbil.“ Prečo? Lebo Boh je verný. Sľúbil to Abrahámovi a cez jeho syna Izáka, Jakubovho otca, dostal požehnanie.

V evanjeliu prišiel za Ježišom nešťastný otec, ktorý zažil rozlúčku, ktorú považujeme za definitívnu, a hovorí Ježišovi: „Pred chvíľkou mi zomrela dcéra; ale poď, vlož na ňu ruku a ožije.“ Ježiš vstal a šiel za ním i so svojimi učeníkmi.

A Ježiš potešuje a ruší definitívu; Keď potom Ježiš prišiel do domu popredného muža a videl pískajúcich na píšťalách a rozrušený dav, povedal: „Odíďte! Dievča neumrelo, ale spí.“ Oni ho vysmiali. Ale keď dav rozohnali, vošiel dnu, chytil dievča za ruku a ono vstalo. A Ježiš ju odovzdal otcovi.

Boh je verný a pomôže aj v tých najbolestnejších rozlúčkach. Samozrejmá otázka pre nás: Nie sme neverní ako Jakub? Sme verní a vieme tak dôverovať ako otec mŕtveho dievčatá a žena trpiaca na krvotok? Ak nám chýba vernosť a dôvera v Boha, potom máme rozlúčky veľmi bolestné!

Turzovka, 8.7.2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.