Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 27, 1-5. 15-29, Mt 9,14-17

Prorok sa prechádza v záhrade.

Obdivuje jej krásu a chváli Stvoriteľa. Zbadá ako si húsenice chrumkajú na kapustných listoch. On ich pobáda k niečomu vyššiemu. Oni len chrumkajú. Poukazuje im na skutočnosť, že budú motýle, budú lietať... Neveria a žerú... V tejto pozícii je kazateľ dneška. (Príď Duchu lásky J. Jurko str. 204)

Ak čítame príbeh Ezaua a Jakuba od začiatku, vidíme, že Ezau dal prednosť mise šošovice ako prvorodenstvu – čo bola veľká vec. To však neospravedlňuje Rebeku a Jakuba, aby konali tak ako sme to počuli v prvom čítaní. Hľadali, ako tie húsenice, iba svoje sebecké ciele. Vôbec sa nepodobajú na krásne motýle, aby vzlietli k duchovným výšinám. A aj tak dopadli. Jakub musí ujsť pred pomstou Ezaua na dlhých 14 rokov a už nikdy sa neuvidia. A Rebeka tak chcela vidieť svojho miláčika v roli prvorodeného – vládcu rodu. Áno, neuzrela výsledky podvodne získaného požehnania: Nech ti slúžia ľudia a nech sa sklonia pred tebou národy. Buď pánom nad svojimi bratmi a nech sa pred tebou skláňajú synovia tvojej matky.

Niečo podobné sme mohli vidieť u Jánových učeníkoch, ktorí prichádzajú k Ježišovi s detinskou námietkou: Prečo sa my a farizeji často postíme, a tvoji učeníci sa nepostia? Nie je cieľ húseníc ostať húsenicami, nie je cieľom získať prvenstvo a vládu v rode, nie je cieľ človeka pôst, dôležitý je ženích – teda nájsť Boha. Dôležite je byť so ženíchom.

Všímajme si človeka vedľa nás kým nám neslabnú oči. Tešme sa, kým máme dôvod k radosti.

Buďme novým stvorením, nechajme sa naplniť Ježišovou náukou, jeho postojmi. Nedávajme si ako Jakub kožušiny na ruky a krk. Nerobme sa navonok inými ako sme! Je potrebné byť novými nádobami, pre nové víno! Je potrebná zmena v srdci. Sme pozvaní k niečomu vyššiemu. Nebuďme ako tie húsenice!

Turzovka, 6.7.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.