Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 11, 21b-26; 13, 1-3, Mt 10, 7-13

Birmovanci dostali v záverečnom teste, otázku: Pomohol si niekomu vo viere? Ak áno, ako?

Sme pobirmovaní – je to otázka aj pre nás! Vieme, že pomôcť nikomu vo viere je náročné a vieme, že to nejde slovami. Naše svedectvo viery sa volá evanjelizovanie. A je to v podstate svedectvo životom. Príkladom v tom je pre nás dnešný oslávenec sv. Barnabáš.

V Skutkoch apoštolov v štvrtej hlave čítame: Predal pole a zisk dal k dispozícii apoštolom pre chudobných. Je to svedectvo, ktoré je aktuálne v dnešnej dobe. Mnohí hovoria a badáme to aj my, že všetko ide cez peniaze. Aj v športe, kde sú peniaze, tam sa väčšinou víťazí.

Ďalej u neho badáme, že je zapálený, obetavý pre vec evanjelia a dokáže dôverovať ľuďom. Ujal sa Pavla a zaviedol ho k apoštolom (Sk 9) Čo to znamená? Dôvera Pavlovi, poučí ho vo viere. Ďalej nerobí na vlastnú päsť, zoberie Pavla do Antiochie (Sk 18).Toto rozvíjajúce sa kresťanské spoločenstvo ich potom vyšle k pohanom. Tam preberá iniciatívu Pavol. Barnabáš dokáže byť v tieni. O čom to svedčí? Nejde mu o seba, ale o evanjelium.

Ešte zaujímavá črta. Jeho bratanec Marek nezvládne útrapy apoštolskej cesty. Barnabáš ho neodpíše, ale pomáha mu zoceliť sa. Vychoval pomocníka Pavla, Petra a vlastne evanjelistu. Nalomenú trstinu nedolomí, hasnúci knôt nedohasí... – podľa vzoru svojho Majstra.

Po príklade dnešného svätca mi evanjelizovanie vychádza takto: Nebyť naviazaní na hmotu, na svoje ego, spolupracovať a neodpisovať ľudí.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.