Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 20, 17-27, Jn 17, 1-11a

Pozastavme sa pri pojme sláva, ktoré zaznelo v dnešnom evanjeliu v rôznych modifikáciách.

Slovo „sláva" v slovenčine nič veľkého neznamená. Je odvodené od slova slovo. Podľa toho je slávny ten o kom sa hovorí. Riadia sa podľa toho rýchlo vykvasené celebrity. Robia všetko možne, aby sa o nich hovorilo a teraz aj písalo (najmä v bulvári) a boli v médiách. Ale grécke DOXA a hlavne hebrejské ŠECHINA, to je niečo iné! Je od slova váha. Toto slovíčko sa objavuje sa aj v slovenčine a znamená: Závažnosť, vážnosť, významnosť, význačnosť.

Skúsme si podľa toho pretlmočiť dnešné evanjeliu, kde sa vyskytuje slovíčko sláva:

Otče, osláv svojho Syna, aby Syn oslávil teba... Ja som ťa oslávil na zemi... A teraz ty, Otče osláv mňa pri sebe slávou, ktorú som mal u teba skôr, ako bol svet... A v nich (apoštoloch) som oslávený...

však to má hlbší význam! Môžeme si pomôcť aj slovíčkom ožiarení, ktoré dáme k slovu sláva.

Kresťania, ožiarení Bohom, teda tí, na ktorých spočinula Božia nevypovedateľná žiara, sú touto žiarou zjednocovaní: medzi sebou navzájom i s Bohom.

Práve žiara Božej slávy dáva poznať, že si nás Boh zamiloval. Na tomto Božom „zamilovaní" všetko stojí (viď. 1 Jn 4,19).

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 4.6.2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.