Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dnes je spomienka sv. Krištofa Magallanesa, kňaza a spoločníkov mexických mučeníkov.

V Mexiku v r. 1915 – 1937 bolo systematické prenasledovanie kresťanov. Pod hrozbou trestu smrti bolo zakázané vykonávanie náboženských obradov a prijímanie sviatostí. Obeťou prenasledovania bol aj Krištof (Cristoba) Magallanes Jara. Narodil sa 30. júla 1869 v Totaltiche. Pôsobil ako farár vo svojom rodisku a súčasne ako misionár kmeňa Huichole. Bol veľkým mariánskym ctiteľom, propagátorom modlitby posvätného ruženca. Po zatvorení seminára v Guadalajare sa ujal bohoslovcov a organizoval chod seminára vo svojej farnosti. Za to bol zatknutý a odsúdený na smrť. Dňa 27. mája 1927 bol zastrelený. Pred popravou vlieval odvahu ostatných odsúdených.

Ján Pavol II. jeho a 24 spoločníkov kanonizoval 21. mája 2000 a povedal: „Všetci dobrovoľne a pokojne prijali mučeníctvo ako svedectvo viery a verejne odpustili svojim prenasledovateľom. Zostali verní Bohu a katolíckej viere, hlboko zakorenenej v cirkevných spoločenstvách, ktorým slúžili, pričom sa starali aj o ich materiálne dobro. Sú vzorom pre celú Cirkev… Po skúškach, ktorými prešla Cirkev v Mexiku v oných búrlivých rokoch, dnes mexickí kresťania, posilnení tiež svedectvom viery, môžu žiť v mieri a porozumení a tak prinášať spoločnosti bohatstvo evanjeliových hodnôt. Cirkev sa vzmáha a rozvíja. Je totiž prostredím, v ktorom sa formujú rodiny v zhode s Božím zámerom, v ktorom mládež tvoriaca veľkú časť mexického národa môže dorásť s nádejou na lepšiu budúcnosť“. 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.