Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ex 32, 7-14, Jn 5, 31-47

Svedectvo – má rôzne formy.

A často je potrebné. Najmä pri súde. Nielen v tejto inštitúcii. Na základe svedectva sa riadime aj v živote. Veľakrát kupujeme na podklade svedectva, na jeho základe si utvárame názor na dianie, ľudí... Dokonca aj reklama je svedectvom a akým účinným – vytvára verejnú mienku, celebrity, prezidentov, vyťahuje nám peniaze z peňaženky.

Mojžiš sa pri modlitbe odvoláva na svedectvo predkov: Spomeň si na Abraháma, Izáka a Izraela, svojich služobníkov, Sám Pán Ježiš sa odvoláva na svedectvo Jána Krstiteľa: Vy ste poslali k Jánovi a on vydal svedectvo pravde. Presnejšie, Ježiš toto svedectvo nepotrebuje. Hovorí: Ja mám väčšie svedectvo, ako je Jánovo: skutky, ktoré mi dal vykonať Otec. Odvoláva sa na svojho Otca – Boha.

Sme pred dvoma úlohami: Prvá – Nájsť svedectvo o Ježišovi, aby sme uverili. Druhá - Svedčiť o Ježišovi.

  1. Svedectvo o Ježišovi.

Kde, ako ho nájsť? V Písme. Lenže Ježiš povedal Židom: Skúmate Písma, lebo si myslíte, že v nich máte večný život, a práve ony svedčia o mne. Nemusíme ho v nich zbadať, lebo ako môžete veriť vy, ktorí sa navzájom oslavujete, a nehľadáte slávu, ktorú dáva len Boh?! Je zaujímavé, aká platná je táto Ježišova veta: Keby prišiel niekto iný v svojom vlastnom mene, toho by ste prijali. Prijímame politikov, spevákov, celebrity – ako ich oslavujeme, ako sa ženieme za tým, aby sme ich počuli, videli, podľa ich sa obliekali... Prečo má bulvár taký odbyt?

  1. Svedčiť o Ježišovi.

Tu by som to rozdelil aspoň na: a. nebáť sa odmietania, b. ako svedčiť

  1. nebáť sa odmietania

Ešte spresním – rafinovaného. Ak kresťania zorganizujú pochod za život, povedia: neprovokujte. Ak hovoríme o „normálnosti manželstva“ – povedia: neprovokujte, lebo dráždite niektorých a vzniká „inakosť“. Dajú nám to za vinu! Ak žiadame od čelných predstaviteľov štátu morálnosť, útočia na nás, že provokujeme, stále len rozdeľujeme a sme príčinou napätia v národe...

  1. ako svedčiť

Skutkami. Príklad Pána Ježiša: Ja mám väčšie svedectvo, ako je Jánovo: skutky, ktoré mi dal vykonať Otec. Konajme dobro v mene Ježiša.

A svedčme nevtieravo: Napríklad mnohí sa nehanbia povedať ako im pomáhajú náramky, že ráno cvičia jogu, päť Tibeťanov... a pomáha mu to zvládnuť deň.. Prečo sa mi hanbíme povedať, že nám pomáha modlitba, spoveď, účasť na omši,,,?

Áno, svedectvá majú rôzne formy a sú dôležité v živote. Myslím, že svet čaká na naše svedectvo.

Staškov 4.4.2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.