Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Oz 6, 1-6, Lk 18, 9-14 

Bol som svätiť dom v ktorom majú dve detské izby.

Pýtam sa, či už aj štvorročný syn spí sám. Rodičia odpovedali súhlasne. Je to dosť nezvyklé. Malé deti sa boja samé. Prišiel mi na myseľ príbeh z čítanky. Večer začne dieťa kričať. Otec príde a dieťa sa boji vystrčiť hlavu spod paplóna. V rohu je strašná mátoha. Otec rozsvieti, dieťa bojazlivo vystrčí hlavu a zistí, že je to jeho kabátik na vešiaku. Vo svetle sa javia veci úplne ináč.

Nie sme prispôsobení na videnie v tme. Preto v nej tápeme. V šere vidíme zle. Iba v dostatočnom svetle vidíme správne.

Tak je to aj v duchovnej oblasti. Ak máme svedomie zastreté pýchou, svojim sebectvom. Nevidíme správne. Sme vtedy ako farizej. Priam voláme: Bože, ďakujem ti, že nie som ako ostatní ľudia... Ak začíname duchovne žiť a máme viac svetla premáhame pýchu a sebectvo, svedomie vidí strašidla hriechu. Očisťujeme sa. (Via purgativa – to je pre teológov).  Musíme dostať do duše viac svetla, aby sme ako mýtnik s dôverou povedali: Bože, buď milostivý mne hriešnemu (Via iluminatíva – to je tiež pre teológov).  Potom sa vraciame s dôverou ako márnotratný syn – o ktorom budeme počúvať zajtra. A prežívame radosť, zjednocujem sa s Bohom (via unitiva – opäť pre teológov).

Áno, sme obklopení zlom. Máme z neho často hrôzu. S dôverou v Nebeského otca zvládneme a premôžeme hriech v nás a pomôžeme dvíhať hladinu dobra vo svete.

Turzovka, 30.3.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.