Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ez 18, 21-28, Mt 5, 20-26

Keď som si prečítal prvé čítanie, prišiel mi na myseľ Tomáš Morus (1478 - 1535).

Trochu k jeho životu:

Roku 1529 kráľ Henrich VIII. vymenoval tohto vo svete známeho humanistu za lorda kancelára. Bola to po kráľovi najvyššia hodnosť, asi ako dnešný premiér. Tomáš úprimne osvedčoval kráľovi svoju vernosť a ochotu splniť mu akékoľvek želanie, ktoré sa neprotiví kresťanským zásadám. To kráľ však dobre vedel, no chcel čosi viac. Jeho vášeň a ctižiadosť chcela zlomiť kancelárovo svedomie. Keď Tomáš videl, že napätie medzi ním a Henrichom vzrastá, vzdal sa roku 1532 kancelárskej hodnosti.

Aj tak mu kráľ nedal pokoj a nútil ho, aby prisahal na zákon, podľa ktorého je kráľ najvyššou hlavou cirkvi v Anglicku. Tomáš samozrejme odmietol (ako jediný s veľkých osobnosti – podobne s Jánom Fischerom). To stačilo, aby bol odsúdený na smrť. Pred smrťou sa zdôveril svojej milovanej dcére Margite: Všetkým odpúšťam, lebo ak sa neobratia a zostanú v hriechu, nemám svedomie, aby som sa na nich hneval, veď trpia tu pre výčitky svedomia a budú trpieť vo večnosti. Ak sa obrátia a budú hriechy ľutovať, budem s nimi v Božom kráľovstve. A môžem sa hnevať na bratov s ktorými sa bude radovať celú večnosť u Boha? A spojitosť s prvým čítaním je v tejto vete: Ak sa však bezbožný odvráti od svojej bezbožnosti, ktorú páchal, a koná podľa práva a spravodlivosti, zachráni si život. Keď teda uzná všetky svoje neprávosti, ktoré popáchal, a odvráti sa od nich, určite bude žiť, nezomrie.

Domnievam sa, že Tomáš Morus je pre nás vzorom v hrdinskom postoji, ale aj v odpustení. Podarilo sa mu splniť Ježišovu požiadavku: Keď teda prinášaš dar na oltár a tam si spomenieš, že tvoj brat má niečo proti tebe, nechaj svoj dar tam pred oltárom a choď sa najprv zmieriť so svojím bratom; až potom príď a obetuj svoj dar. Tomáš Morus skôr než obetoval svoj život, zmieril sa.

Staškov, 15.3.2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.