Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sir 4, 12-22, Mk 9, 38-40 

Marek riadne kritizuje Ježišových učeníkov.

Zas sa chcú „zohrievať“ pri Ježišovi a závidia. „Učiteľ, videli sme kohosi, ako v tvojom mene vyháňa zlých duchov. Bránili sme mu to, veď nechodí s nami.“ V pondelok sme počuli, že si nevedia poradiť s posadnutým a dnes závidia iným. Preto ich Ježiš opäť poučuje: „Nebráňte mu! Lebo nik, kto robí divy v mojom mene, nemôže tak ľahko zle hovoriť o mne. Veď kto nie je proti nám, je za nás.

O závisti sem hovorili vlani (viď link dole), ale nezaškodí sa pri nej pristaviť opäť z iného pohľadu.

Čo s našimi pocitmi závisti, možno povedať chvíľkovými zaváhaniami? Veď každý je k tomu naklonený.

Malé pocity neľúbosti nad úspechom blížneho sa nás zmocňujú často. Ide o to, aby sme sa im nepoddávali a hneď s nimi zúčtovali. Ak ide o hmotné veci, treba povedať: Bože, požehnaj ho. Povedať si do protivnosti :-). Ak sú to duchovné vlastnosti, ktoré druhému závidíme, potom je jediný liek, snažiť sa, aby sme sa vyrovnali tým, ktorí nás predčia, prípadne ich predbehli v dobrom.

Je nepopierateľné, že zvlášť v súčasnej spoločnosti je stály boj ako dosiahnuť pracovný, hospodársky, či športový úspech. Je teda dovolené prekonávať úspech druhého?

Dôležité je, aby sa to dosahovalo čestne, bez pocitu hnevlivosti voči druhému. Tento druh pretekania sa je užitočný v ústavoch, školách, dokonca aj v kláštoroch. Nezvrhne sa, keď ide o skutočné dobro, teda opravdivé hodnoty. O sv. Antonovi Pustovníkovi sa píše, že vo všetkom iným ustupoval, len v čnosti chcel byť prvý.

Tiež rozlíšme závisť a túžbu:

Stará axióma hovorí, že kto dobre rozlišuje, dobre učí. Myslím, že bude vhodné, ak rozlíšime túžbu od závisti. Konkrétne, niekto môže túžiť mať také dobré deti ako druhý, mať taký úspech ako iný a pod. Ak nepraje pritom zle iným, je to neškodná, možno i užitočná túžba.

Ako sme hovorili v súvislosti so sv. Antonom, môžeme túžiť po dobrých veciach, „pretekať sa“. Pán Ježiš povedal, kto chce byť medzi vami prvý, nech sa stane služobníkom všetkých. Teda môžeme sa pretekať v službe a v iných čnostiach. Ak túžime mať dobré veci ako druhí a pritom sa nesnažíme, aby tie dobrá iní stratili, samozrejme, že to nie je závisť, ale len túžba po dobrom.

Francis Bakon povedal: Nenájde mnoho podnetov k závisti ten, kto si riadne plní svoje povinnosti, lebo závisť je túlavá vášeň, potulujúca sa po uliciach a nezostáva doma pri vlastnej práci. To znamená, že človek si má robiť svoje a nie si príliš všímať iných. Napr. vidieť svoje vlastné šťastie, vlastné problémy a nevšímať si iných.

Ak by sme sa úsmevne vrátili k dnešnému evanjeliu, apoštoli si mali robiť dobre vlastnú prácu (vyháňať zlých duchov) a nepozerať, nežiarliť na iných.

Turzovka, 27.2.2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.