Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sir 2, 1-13, Mk 9, 30-37 

Texty starého zákona sme náchylní podceňovať.

Domnievam sa, že z dvoch dôvodov (tie mi napadajú). Staré sa nám jednoducho zdá staré (nevhodné, nevyhovujúce). To je dnešná doba. Mobil napríklad spred dvoch rokov je už zastaraný. A čo taký text spred 2000 rokov!

Po druhé: My veriaci podceňujeme Starý zákon. Berieme ho ako prípravu na Nový. A zdá sa, že objektívne je Nový zákon na vyššej duchovnej a morálnej výške. Sám Pán Ježiš často opakoval: Počuli ste, že bolo povedané, no ja vám hovorím... V piatej kapitole u Matúša 6 x. Alebo počujeme: pre tvrdosť vášho srdca... (Mt 19:8, Mk 10:5).

Neznamená to, žeby sme mali texty Starého zákona prehliadať, čítať povrchne. Ak sa nad nimi zamyslíme, žasneme, ako psychologicky hlboko a presne mapujú dušu človeka. Čo poviete na prvú vetu dnešného prvého čítania z knihy Sirachovcovej? Syn môj, keď sa chystáš slúžiť Bohu, upevni sa v spravodlivosti a bázni a priprav sa na skúšku.

Aj keď niektoré slová sú archaické, presne vyjadrujú základ života s Bohom (- slúžiť Bohu). Nedá sa to bez spravodlivosti, ktorá je tam požadovaná. Katechizmus Katolíckej cirkvi v čísle textu 1807 píše: Spravodlivosť je morálna čnosť, ktorá spočíva v stálej a pevnej vôli dať Bohu a blížnemu to, čo im patrí. Spravodlivosť voči Bohu sa volá „čnosť nábožnosti“ (virtus religionis). Spravodlivosť voči ľuďom robí človeka schopným, aby rešpektoval práva každého a vnášal do ľudských vzťahov súlad, ktorý podporuje primeraný postoj (aequitas) voči ľuďom a voči spoločnému dobru. Spravodlivý človek, o ktorom sa často zmieňuje Sväté písmo, sa vyznačuje stálou priamosťou svojho myslenia a správnosťou svojho správania voči blížnemu. „Ani chudobnému nenadŕžaj, ani zámožnému nechytaj stranu! Svojho blížneho súď spravodlivo!“ (Lv 19,15). „Páni, dávajte otrokom, čo je spravodlivé a slušné; veď viete, že aj vy máte Pána v nebi“ (Kol 4,1).

Skúste zabojovať za spravodlivosť! Netreba pripomínať, že je potrebné pripraviť sa na skúšku. Skúste sa v práci zastať niekoho, skúste povedať osočujúcim: To nie je pravda, je to takto...

Takže. Bolo by dobre, keby sme dosiahli veľkosť „spravodlivých Starého zákona“! A to ešte máme požiadavku evanjelia: „Kto chce byť prvý, nech je posledný zo všetkých a služobník všetkých.“ To už je vyšší level, viac ako spravodlivosť.

Turzovka, 26.2.2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.