Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 9, 1-13, Mk 8, 27-33

Zišli sme sa na duchovnej obnove.

Najskôr sa prihovorím vám chlapci a dievčatá, čo bývate v tomto dome. Povieme si o Petríkovi. Ešte otázka pre vás: Čo by ste urobili, keby ste našli 100 €?

Čo urobil Petrík? Najskôr si povedzme kto to bol.

Petrík nebol vítaný v rodine. Je to ako s niektorými z vás. Bolo ich už veľa detí. Narodil sa po smrti otca. Najstarší brat naň veľmi šomral. Nechcel sa o neho starať. Matka čoskoro umrela. Sirota Petrík mal kruté detstvo. Kopance, hlad, zima boli mu denne údelom. Už bol dosť rozumný, keď našiel peniaz. V detskej duši sa vírili plány: To i ono si môže kúpiť, ach! V tom si spomenul na rodi­čov. Hoci ich tak málo poznal, hoci ho i nechceli, vzal toto jediné svoje bohatstvo a zaniesol kňazovi na svätú omšu za rodičov. (Podľa: Miriam Liptovská, Celý rok so svätými, s. 145) Čo poviete, prečo? Asi tušil, aj keď bol malý, že svätá omša je pre nich potrebná.

Už viete čo urobil Petrík s bohatstvom, ktoré mal. Kto videl túto jeho obeti? Áno, Pán Boh. Páčilo sa mu to? Iste. Ako asi mohol pomôcť Petríkovi? Uvažujte!

Boh pomáha cez ľudí. Ako aj vám. Možno pod vplyvom tohto kňaza, Petra sa ujal druhý brat, ktorému pomery dovolili dať nadaného Petra i študovať. Peter zase prejavil svoje šľachetné srdce. Z vďačnosti a z lásky k bratovi pridal k svojmu menu i jeho: Damiani (Damiánov – patriaci Damianovi).  Z Petríka sa stal veľký, múdry muž. Biskup, kardinál, Učiteľ Cirkvi. Je to svätý Peter Damiani, ktorého dnes slávime. Na jeho príhovor sme sa už dnes modlili.

Čo my? Ja ako kňaz? Vedel by som si pre neho nájsť čas ako ten kňaz čo mu prišiel dať na sv. omšu a pomôcť mu? Alebo by som si povedal: Mám dosť starosti a nebudem sa zaoberať nejakým chlapcom!

Čo vy vychovávatelia z rodín, alebo z rehole? Môžeme sa správať ako najstarší brat: Detí sú na oštaru! Alebo ako Damián. Pomáhať aj za veľkých obeti.

Viete kde sa to všetko rozhoduje? Áno, v odpovedi na otázku: A za koho ma pokladáte vy?

My môžeme ešte krajšie odpovedať ako Peter. Predsa vieme toho o Ježišovi iste viac ako on. Vieme o jeho obeti na kríži, o jeho zmŕtvychvstaní, nanebovstúpení... Modlíme sa k nemu, študujeme o ňom... A môže nám povedať ako Petrovi: Choď mi z cesty, satan, lebo nemáš zmysel pre Božie veci, len pre ľudské! Tu sa to láme; Peter myslel na seba. Veď ak Kristus bude trpieť, čo bude so mnou. Načo som ho nasledoval, čo z toho budem mať?!

My tu môžeme tak „nádherne“ myslieť na seba, svoje záujmy, vyznávať pritom vieru v Ježiša, ale... Deti nám môžu byť „ukradnuté“, ako pre najstaršieho Petrovho brata. My si môžeme ten „peniaz“ (dary ktoré máme), nechávať pre seba. Alebo ako dnešný oslávenec, môžeme to dať Bohu – cez tieto detí tu, aby sme dostali. Dávajme, aby sme dostali, robme šťastných iných, aby sme sami boli šťastní.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 21.2.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.