Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 8, 6-13. 20-22, Mk 8, 22-26

Kedysi som čítal psychoanalýzu Judáša.

V dnešnej dobe je to hit. Jeho zrada mala začať príbehom dnešného evanjelia. Čítali sme, že Ježiš vzal slepca za ruku, vyviedol ho za dedinu, poslinil mu oči, vložil naňho ruky a opýtal sa ho: „Vidíš niečo?“ Ten sa pozrel a povedal: „Vidím ľudí; zdá sa mi, akoby stromy chodili.“ Ježiš mu musel znova položil ruky na oči, aby začal vidieť i celkom ozdravel a všetko videl zreteľne. Judáš sa podľa tejto psychoanalýzy domnieval sa, že Ježiš stráca svoju zázračnú moc, lebo uzdravoval na etapy a to mal byť začiatok jeho odklonu od Ježiša.

Nemuselo to takto vôbec byť. Ak je Marek chronologický, tak práve po tomto uzdravení nasleduje Petrovo vyznanie, že Ježiš je Mesiáš a Boží syn. A ešte popísal ďalšie množstvo zázrakov „na prvý pokus“. Ináč Marek (7,33-35) jediný podobne popisuje uzdravenie hluchonemého.

Urobme si analýzu Markovho postupu vykresľovania Ježišových učeníkov a ich postupného vychovávania. Marek ich popisuje ako takých, ktorým treba postupne otvárať oči: Nepochopili to s chlebmi, ich srdce bolo zaslepené (6,22), máte oči a nevidíte, máte uši a nepočujete? Hovoril im: Ešte stále nechápete? (8,18.21) Učeníci boli stále hluchí a slepí a nevedeli pochopiť Ježišovo konanie. Aj Peter, keď vyznal, že Ježiš je Mesiáš, vzápätí bol pokarhaný, lebo nemal zmysel pre veci Božie, iba ľudské (8,31).

V tomto zmysle rozprávanie o postupnom uzdravení slepého ma rozhodujúci význam v štruktúre Markovho evanjelia. Ježiš je schopný uzdraviť aj postupne zo slepoty telesnej i duševnej. Hieronym komentuje dnešné uzdravenie takto: Poznanie slepého pomaly napreduje. Nikto nemôže spoznať v jednej chvíli dokonalú múdrosť, len natoľko môže byť schopný. Najprv sa umýva špina, končí slepota, a tak vstupuje svetlo... Nakoniec slepec vidí všetko to, čo vidí každý kresťan: vidí tajomstvo Trojice, vidí tajomstva evanjelia. Kristus je totiž pravým svetlom. (Tractatus in Marci)

A to je príjemné konštatovanie aj pre nás.

Turzovka, 20.2.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.