Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Cyril a Metod sú osobnosťami, ku ktorým sa počas celých dejín Slovenského národa viac, či menej vracali ľudia uvažujúci nad osudom národa i seba.

Robíme tak aj po 1150 rokov od smrti Cyrila. Nezaškodí, keď sa vrátime necelé dve desaťročia a zamyslíme sa nad príhovorom vtedajšieho predsedu KBS Mons. Rudolfa Baláža, banskobystrického diecézneho biskupa, na mimoriadnej audiencii u svätého pápeža Jána Pavla II. dňa 15. 2. 2000.

Svätý Otče,

prijmite srdečné pozdravy od slovenských pútnikov, ktorí prišli so svojimi pastiermi do Večného mesta posilniť sa v týchto dňoch Veľkého jubilea 2000 vo viere, nádeji a láske.

Ďakujeme Vám za Vašu neúnavnú službu, ktorá je pre nás povzbudením kráčať po ceste, ktorou sa uberá ľudstvo na prelome tisícročí. Vaša služba je pre nás povzbudením kráčať po ceste evanjelia nášho Pána Ježiša Krista. Je pre nás povzbudením žiť podľa jeho slov a príkladu jeho života. Vaša služba pastiera všeobecnej Cirkvi nás už roky napĺňa obdivom a úctou.

         Nemožno zabudnúť na mnohé otcovské povzbudenia, modlitby, požehnania a Vašu podporu prenasledovanej Cirkvi v rokoch komunizmu. Nemožno zabudnúť na Vašu prvú návštevu našej milovanej vlasti v Bratislave v apríli 1990. Bol to síce iba jeden deň. Ale deň, ktorý otváral srdcia. Deň, ktorý prinášal nádej. Vaše posledné slová: „Nie zbohom, ale dovidenia!“ sa nám hlboko vtlačili do duší s nádejou na budúce stretnutie.

         Svoj sľub ste splnili pri svojej druhej pastoračnej návšteve na Slovensku v dňoch od 30. júna do 3. júla 1995. Boli to dni, keď naša spoločnosť postupne strácala z očí ideály a nádeje, ktorými sme boli naplnení keď padala železná opona.

         Naša dnešná návšteva v dome pastiera Univerzálnej cirkvi a otca kresťanov má pre nás hlboký význam. Koná sa v dňoch, keď si Katolícka cirkev pripomína osobnosti sv. Cyrila a Metoda, ktorých ste Vy vyhlásili v roku 1980 za spolupatrónov Európy. Sú to naši apoštoli, ktorí spájajú Východ so Západom, ktorí spájajú kresťanov v Kristovom mene.

         V našom spoločenstve, ktoré sa teší z možnosti stretnutia sa s Vami, Svätý Otče, sú katolíci oboch obradov, rímskeho i byzantsko-slovanského, a kresťania iných vyznaní. Spoločne chceme hľadať cestu zmierenia, cestu, ktorá vedie k Otcovi prostredníctvom nášho Pána a Spasiteľa Ježiša Krista.

         Pozvanie na našu národnú púť k hrobom apoštolov sv. Petra, Pavla a sv. Cyrila prijali i predstavitelia autorít spoločenského života, ktoré vedie pán prezident republiky. Ich prítomnosť na tejto mimoriadnej udalosti je vyjadrením túžby po národnom zmierení a spolupráci občanov rôznych spoločenských postojov.

         Uvedomujeme si rozdelenia, ktoré trápili našich predkov v časoch Cyrila a Metoda. Uvedomujeme si tiež rozdelenia, ktoré rezonujú v našej spoločnosti dnes. Viac si však uvedomujeme túžbu ľudí dobrej vôle po jednote, ktorú požehná Boh z výsosti.

         Vyjadrením tejto túžby pred stáročiami boli návštevy svätých apoštolov Slovanov u vašich predchodcov v tomto meste. Tak tomu je aj dnes, keď pri Vás hľadáme smer a istotu v nasledovaní Krista.

         Európa dneška totiž hľadá svoju tvár. Tvár, ktorá bola po dve tisícročia poznačená kresťanstvom. Aj my sme si vedomí potreby hľadania kresťanskej tváre Európy.

         Vaša Svätosť, sme veľmi radi, že nám neohrozene a presvedčivo ukazujete pravdu o živote a pozývate budovať kultúru života, za ktorú sa biskupi Slovenska so svojimi veriacimi i bratmi a sestrami z iných cirkví a náboženských spoločností chceme zasadzovať praktickým životom podľa evanjelia. Pozývame k tomu i ľudí vedy, kultúry i politiky.

         Svätý Otče, povzbudení týmto dnešným prijatím, prednášame Vám želanie, ktoré je ukryté v našich srdciach. Veľmi radi Vás u nás, na našom milovanom Slovensku, znovu privítame.

         Vyprosujeme Vám hojnosť Božieho požehnania a dostatok síl na príhovor nebeskej Matky.

         Na našej ceste hľadania a nájdenia istoty v Kristovi Vás prosíme o udelenie apoštolského požehnania.

         Živ Bože, Otca svätého,námestníka Kristovho!

-----------------------------------------------------------       

Dnes sa pod vplyvom reklamy dosť spomína i sv. Valentín. Pozrite: https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1162-sv-valentin




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.