Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 2, 4b-9. 15-17, Mk 7, 14-23

Človek potrebuje nejaké mantinely.

Je to dôležité pre osobný rozvoj človeka, ako aj pre normálny chod spoločnosti. Ak napríklad dieťaťu chýba v rodine otcovská ruka, ktorá mu dá určite hranice, dieťa je nervózne, nevie čo so sebou, je hyperaktívne a neskôr sa nevie zaradiť do spoločnosti. Dieťa skúša čo si môže dovoliť, ak je stopnuté, hnevá ho to, ale po čase (a to nie až v dospelosti – niekedy o chvíľu) sa uspokojí. Nie je zneistené, vie, že je po ochrannou rukou otca. Prečo hovorím o otcovi? Lebo to je doména a úloha otca. Matka má vždy rada dieťa (hovorím o „zdravej matke“) a nevie mu dať tak pevné hranice. A napokon pre svoju fyzicko-psychickú hormonálnu odlišnosť v porovnaní s otcom, na jednej strane dokáže dieťaťu prepáčiť všetko, vzápätí, keď má „svoje dní“ ju roztrpčí aj maličkosť.

Boh tiež vychováva svoje deti. Počuli sme dnes v prvom čítaní: Môžeš jesť zo všetkých stromov záhrady, ale zo stromu poznania dobra a zla nejedz, lebo keď budeš z neho jesť, zomrieš. Človek od počiatku dostal určité rozmedzia - „odtiaľ potiaľ“. Starozákonný človek videl v týchto prikázaniach Božiu dobrotu. Istotu, že Boh je s nimi. Napríklad najdlhší 119. žalm má takmer v každom verši chválu na Božie prikázania (tie sú v rôznych obmenách). Na rozdiel od nás. My vidíme v Božích prikázaniach limitovať. Sme v tomto ako puberťáci.

Tí čo viac uvažujú nad dobrotou Božou a sú s nim v hlbšom vzťahu, nielenže sa tešia z Božích prikázaní, ale so samozrejmosťou pomáhajú iným ich dodržiavať. Na nich sa spĺňa to čo sme počuli v dnešnom evanjeliu: Človeka nemôže poškvrniť nič, čo vchádza doň zvonka. Dokážu aj v zlom prostredí udržať si svoju ľudskú dôstojnosť, odolávajú vonkajším vplyvom. Sú pokojní, vyrovnaní, ich vyjadrovanie je kultivované. A pomáhajú v tom aj iným. Dokonca aj hulváti pri nich zjemnejú. V ich prítomnosti sa neohovára, nekľaje... Prevychovávajú prostredie, aby v ňom ubúdali zlé myšlienky, smilstvá, krádeže, vraždy, cudzoložstvá, chamtivosť, zlomyseľnosť, klamstvo, necudnosť, závisť, rúhanie, pýcha, hlúposť (- dnešné evanjelium).

Tí ľudia si uvedomujú, že mantinely sú Bohom dané z lásky k človeku a pre jeho dobro.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 13.2.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.