Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hebr 12, 18-19. 21-24, Mk 6, 7-13

Mnoho evanjelizátorov berie službu evanjelizácie ako manažérstvo v nejakom veľkom koncerne.

Tam treba zaangažovať všetky svoje sily a schopnosti, využívať moderné prostriedky, využívať marketingové ťahy, reklamu... Môže byť! Veľakrát to aj badáme na rôznych veľkých, perfektne pripravených duchovných – evanjelizačných akciách. Všetko je pekne zvládnuté, vystupujú kapely, perfektní rečníci, dojemné a presvedčivé svedectva, vzývania... mnohí ľudia odpadávajú, sú v tranze. Opäť poviem: Môže byť. Ale... No neviem, Duch Svätý pôsobí rôzne.

Zhodneme sa, že pri šírení evanjelia nejde o zisk, nejde o lákanie na naj-výrobky, naj-život, naj-zážitky. A tam to – vyššie uvedené - môže stroskotať. Viera je aj všedný, každodenný život.

Ježiš si vyvolil ľudí v absolútnom protiklade k vyššie uvedeným požiadavkám. A dal im nemarketingové príkazy, ktoré sú proti všetkým zákonitostiam reklamy, veď im káže hovoriť, že treba robiť pokánie. Vôbec od nich neočakáva, že budú tip-top a budú hovoriť uhladene a vtieravo. Podľa Ježišových smerníc to budú skôr „drsní muži“. Ježišovi apoštoli ani nemajú byť neodbytní. Počujú od svojho Majstra: Ale keby vás na niektorom mieste neprijali, ani nevypočuli, odíďte odtiaľ a straste si prach z nôh na svedectvo proti nim.“

Domnievam sa, že nie je pre nás dôležité špekulovať o spôsoboch evanjelizácie. Pre nás je dôležite či si berieme k srdcu to, čo kládol Ježiš na srdce apoštolom, že treba robiť pokánie. A to znamená žiť vieru, žiť podľa viery, v každodennom živote. A to sa nám „hravo“ podarí ak dosiahneme to, čo sme počuli v prvom čítaní: vy ste sa priblížili k vrchu Sion a k mestu živého Boha, ... k Bohu. Ak k tomu pomáhajú v úvode spomínané akcie – perfektne! Našou osobnou úlohou je využívať všetko, aby sme sa priblížili k Ježišovi, prostredníkovi novej zmluvy, a k pokropeniu krvou, ktorá volá hlasnejšie ako Ábelova. Ábelova krv volala po pomste. Ježišova volá hlasnejšie po milosrdenstve a záchrane pre človeka.

Turzovka, 7.2.2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.