Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Bola umučená v 3. storočí pravdepodobne za čias cisára Décia (249-251) v Catanii na Sicílii.

Podľa tradície pochá­dzala zo šľachtického rodu v Catanii. Vzoprela sa vábivým ponúkam Quintiniána a ten ju dal hrozne trápiť. Zomrela 5 februára roku 251. Osobitne si ju uctievajú v Catanii. ktorú zachránila pri výbuchu sopky Etny. Pápež Symach jej zasvätil baziliku na Via Aurélia v Ríme. 

STOJÍM NA SKALE...

Pane Ježišu, dnes by som pozvala všetkých malomyseľných sveta, aby si vypočuli reláciu o mučenici - deve, svätej Agáte. To, čo dokázala pretrpieť, presahuje všetky sily rytierov, tvrdých mužov, všetky ľudské sily. To je ovocím iba tvojej milosti, Kráľ mučeníkov! Agáta si ju však prosila, a preto jej veľkosť je práve tu. Nespoliehala sa na seba, ale na teba, ktorý si Skalou a na túto Skalu slabá deva postavila svoju lásku.

Začalo to akoby románovo. Agáta je krásavica, je bohatá, je vzdelaná, je čnostná, lebo takto ju vychovali rodičia. Žila si spokojne v Catanii na Sicílii. Odrazu sa objavil cisársky námestník Quintinián. Lakomec, smilník, dopočuje sa o tejto deve. Zatúžil po nej i po jej majetku. Jej kresťanská viera mu prišla vhod. Začínajú súdne procesy. Agáta si kľaká a vrúcnou modlitbou si vyprosuje silu:

«Pane, moje srdce je slabé ako srdce holubice a baránka. Ty si však sila slabých. Vezmi si ma pod svoju ochranu a zachovaj ma čistú a silnú.»

Začína nevídaný súboj. Quintián ju chce najprv morálne ponížiť, vrhá ju do verejného domu, dáva ju do rúk jednej zvlášť spustlej žene na starosť po tridsať dní. Sestra Agáta si však prosila čistotu i silu. Spustla Afrosia po mesiaci takto referuje Quintiánovi: «Skôr obmäkčíš kameň, ohneš železo, ale túto devu nezlomíš. Skôr ma ona nahovorí na kresťanstvo, ako ja Agátu na hriech. Hovorí, že stojí na Skale.»

Chlipník obrátil žiadostivosť na nenávisť. Rozkáže pre útlu devu biče, škripec, klince, žeravé fakle. Agáta odpovedá už teraz silou Boha v sebe:

«Železo, a okovy ma viac spútajú s Kristom. Oheň rozpáli viac moju lásku ku Kristovi. Blízka smrť roznieti moju túžbu po Kristovi. Pšenica nepríde do sýpky, pokiaľ sa klas nevymláti na humne, pokiaľ sa plevy neoddelia od zrna. Bite, stojím na Skale, ktorou je Kristus!»

Zviera na bitúnku nie je také bité, ako bola mučená sestra Agáta. Zúrivec sadisticky nariadil jej odrezať ešte prsia a váľať zmučenú po ohni. Zem sa zatriasla pred hrozným divadlom, sami pohania sa postavili pred Quintiána s hrôzou, že zahynú pre túto ukrutnosť všetci. Odvliekli ju do žalára a tu v ďakovnej modlitbe odovzdala svoju dušu tomu, komu náležala — Kristovi!

Pane, tu treba ostať ticho a nazerať...

Na akom močiari, na akom piesku je postavená naša viera... naša láska, keď tak chytro vieme ustupovať pred zvodmi a hrozbami! Akože sa budeme raz môcť pri súde pozrieť do tváre tejto hrdinskej sestry s našimi výhovorkami:

Prišiel by som o štúdiá... o pár stovák platu... Čo povedia tejto mučenici devy našej doby, keď ich čistota by nestála mučenie, iba tu a tam viac sebazáporu, vyhnutie sa istej spoločnosti, opovrhnutie mladíkom - zvodcom?

Čo povedia zasvätené duše na ospravedlnenie svojej uvoľnenej lásky ku Kristovi?

ZÁVÄZOK:

Spytovanie o svojej stavovskej čistote. Desiatok ruženca a solídna porcia umŕtvenia zmyslov za čistotu našej mládeže. 

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.