Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hebr 11, 32-40, Mk 5, 1-20

Dnes sa pristavme pri dvoch skupinách ľudí.

Prvá hovorí:

Tak bojujem, tak sa premáham a stále problémy. Neviem sa sústrediť na bohoslužby a modlitby, vybuchnem pre nič za nič, som protivný, tak s toto vášňou bojujem a stále bez výsledku... Niekedy to seba obviňovanie vyznie u nich až patologicky. Niekedy si dokonca kladú otázku, či nie sú posadnutí (samozrejme, že to je hlúposť).

Druhá skupina hovorí:

Mám také obyčajné hriechy, niečo sa pritrafí urobiť, som ako ostatní bežní ľudia, viete žijem medzi takými ľuďmi, a s nimi to nejde, medzi takými ľuďmi by ani anjel nevydržal, niekedy sa niečo pritrafí, ale ináč nič také. Niekedy tiež hovoria o prípadných „malých nedokonalostiach“ v tretej osobe. Najčastejšie: človeku sa stane, že... Niekedy v druhej osobe: Občas zhrešíte, poviete, nahneváte sa... Spovedník si myslí vtedy, že na druhej strane v spovednici je arský farár, vidí mu do duše a hovorí mu hriechy.

Obe tieto skupiny vystupujú v dnešnom dramatickom príbehu z evanjelia. (Nejdem rozoberať exegézu – pozrite si ju na linkách dole, tam som kdečo popísal.)

Prvú skupinu reprezentuje posadnutý – pochopiteľne symbolicky! Evanjelista ho popisuje takto: Býval v hroboch a nik ho už nemohol zviazať ani reťazami. Lebo často ho sputnali okovami a reťazami, ale on reťaze roztrhal a okovy rozlámal; nik ho nevládal skrotiť. A stále, v noci i vo dne bol v hroboch a na vrchoch, kričal a tĺkol sa kameňmi. Je to človek bývajúci v zlom prostredí (v hroboch), bojujúci, trhá okovy, puta svojich vášni, ale nejde mu to, čo ako sa „tlčie“.

Druhá skupina? Tu tiež popisuje evanjelista: A ľudia vyšli pozrieť sa, čo sa stalo. Prišli k Ježišovi a videli toho, ktorého trápil zlý duch, toho, čo bol posadnutý plukom, ako sedí oblečený a je pri zdravom rozume, a schytila ich hrôza. Schytila ich hrôza, lebo ten ktorý bol taký strašný, ktorý ich obťažoval svoji revom, ktorého sa snažili spútať bol naraz zdravý. Čo urobili ľudia z osád? Začali Ježiša prosiť, aby odišiel z ich kraja. Chceli mať od Ježiša pokoj. Inteligentne, decentne ho poslali preč.

Kto ostal s Ježišom? Ten, ktorého predtým trápil zlý duch ho prosil aby smel zostať s ním. A kto ohlasoval Božie skutky? Posadnutý odišiel a začal v Dekapole rozhlasovať, aké veľké veci mu urobil Ježiš. A všetci sa čudovali.

Možno sa budete čudovať, ak poviem, že omnoho viac ohlasujú Božiu dobrotu ľudia, ktorých som popísal v prvej skupine. Tí v druhej skupine nepotrebujú Ježiša, lebo nič také zle nemajú a ak, tak len obyčajné hriechy. A s tými si poradia, tie im nemusí Ježiš vyháňať. Platí o nich: boli mučení, ale neprijali oslobodenie, aby dosiahli lepšie, vzkriesenie  -1. čítanie. mučení svojimi slabosťami, ale oni sa s nimi neboria (veď to sú podľa nich len také maličkosti), aby dosiahli vzkriesenie zo svojich hriechov.

Podvysoká, 4.2.2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.