Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Narodil sa roku 1815 v Becchi neďaleko Castelnuova v turínskej diecéze v severnom Taliansku.

V ťažkých životných podmienkach vyštudoval za kňaza. Venoval svoj život výchove mládeže, najmä chudobnej a opustenej. Pre tento cieľ zalo­žil rehoľu saleziánov a spolu so svätou Máriou Mazzarellovou rehoľu Dcér Panny Márie Pomocnice. Zomrel 31. januára 1888 v Turíne. 

BOŽÍ «VŠETKOVEDEL» 

Nehnevaj sa, Don Bosko, že som ťa takto pomenovala. Tvoj životopis som už nespočetnekrát prečítala a prišla som na ústrednú niť tvojich úspechov:

Z lásky k nesmrteľným dušiam stal si sa «Všetko-vedel!»

Po príklade svojho Majstra, ktorý hoci bol Božej priro­dzenosti, vedel sa zobliecť zo slávy svojho Božstva a stať sa Maličkým, stať sa Sluhom, stať sa Vykupiteľom vyhode­ným za mesto a ukrižovaným — dokázal si aj ty, napriek svojej slabosti, stať sa pavlovsky «všetkým pre všetkých».

Tak ťa poznávam ako murára, stolára, povrazolezca, čašníka, obuvníka, staviteľa... ale i ako priateľa, matku, otca, kňaza v jednej osobe.

Vari ťa takého zrodila matka Margita? Nie! Svätá matka musela neraz zakročiť proti tvojej prchkosti, vykoľajenosti. Veď len dva roky si poznal otca — ak si ho poznal! Polo­sirota pocítil si, čo je chudoba, bieda, práca. V jednom si však počúval svoju mamičku! Každý večer s ružencom v ruke vnikal si do právd, ktoré ti vštepovala matka Mar­gita. Nie div, že nebeská Matka sa ti stala Pomocnicou na ceste života.

S jej pomocou si sa snažil premôcť najprv seba podľa rady priateľa Comolla: «Mnoho koná, kto koná, čo má konať. Nič nekoná, kto mnoho koná, ale nekoná, čo má konať!»

S jej pomocou sa prevychováš na priateľa a otca, ktorý rozumie aj chuligánskym chlapcom, väzňom, nepolepšiteľ­ným kamarátom. Získavaš ich na prvý pohľad, prvé slovo, prvý čin. Tajomstvo?

Srdce vie dokonalejšie chápať ako um. A ty zase vieš, že srdcom zájdeme aj tam, kde um už stratil cestu a smer. Toto srdce je v tebe «Ježiš a Mária!» Týmto srdcom vni­káš do ďalších sŕdc.

Láska sa už nevie zastaviť, a tak si sa nezastavil ani ty. Aby si pokračoval v láske, zakladáš spoločnosť sale­ziánov, pod ochranou svätého Františka Saleského. Svojich duchovných synov pred smrťou prosíš v mene Božom, aby pokračovali v láske a práci. Tvoj duch žije aj dnes medzi nami v tvojich duchovných synoch a dcérach Panny Márie Pomocnice. Nie «zákaz a príkaz» si postavil za oporný bod, ale «lásku». Preto vždy veselý, vždy prekypujúci radosťou strhávaš i smeti sveta — opustených, nepolepšiteľ­ných, ba i vyslovene zlých.

Pomocnica kresťanov je s tebou a ty s ňou! Tajomstvo tvojho úspechu! 

KVET

Zájdem si dnes aj ja k Pomocníci kresťanov a požiadam o pomoc, aby som vládal (a) prekonať v sebe...

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.