Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Žila v III. storočí a pravdepodobne bola umučená za čias cisára Valeriána (258-259).

Jej mučenie ospievali pápež Damasus a svätý Ambróz. Nad jej hrobom na Via Nomentana v Ríme za hradbami sa dvíha jej bazilika.

KRISTOVA MLADUCHA

Poďte, devy dvadsiateho storočia, a dobre pozorujte svoju anjelskú sestru — trinásťročnú Agnešku! Niektoré ste sa vyslovili, že dnes už nemožno ísť čisté do manžel­stva. Dnes vraj treba všetko vopred vyskúšať. Iné z vás zaváhali. Pocítili v sebe volanie nebeského Ženícha, ale cúvli, keď sa všetko postavilo proti nim.

Jedny i druhé, poďte k Rímskej Agneške. Pozorujte, ako sa jej panenskosť dvíha, rozkvitá pod osviežujúcou sprchou vlastnej krvi. V tomto veku vyznáva svojmu Spa­siteľovi — Ježišovi Kristovi, že jej srdce patrí iba jemu. Hlavou zaplatí toto sväté panenské oddanie.

O ruku ju požiada syn rímskeho miestodržiteľa Symfrónia. Agneška pri ponuke jeho šperkov vyhlási: «Už som zasnúbená! Môj snúbenec je nad všetkých smrteľných mla­díkov. Je všemohúci, nebo mu je trónom, zem podnožkou...» a pokračuje dlho vo chválach svojho božského Snúbenca.

Otec mládenca sa cíti hlboko ponížený, a preto ura­zený. Na Agneškin chválospev odpovie: «Keby som nehľa­del na tvoju útlu mladosť, pomstil by som tvojou krvou urážku bohov a odmietnutie syna.»

Agneška len teraz ukáže svoju veľkosť. Symfróniovi odpovie so smelosťou vojaka: «Nehľaď na moju mladosť. Viera a vernosť neprebývajú v rokoch, ale v nesmrteľnej duši.»

Čo ďalej nasledovalo, patrí milosti a jej láske k Ježi­šovi Kristovi.

Do ruky vtlačené kadidlo odhadzuje. Nechce sa dotknúť ani tône pomoci, ktorá by mohla poškvrniť jej rýdzu lás­ku. To pokladá za zradu. Patrí celá Ježišovi a on jej! Verí mu. Neľaká sa preto ani domu hanby, kde ju dovlečú na zni­čenie. Zhýralci sa ľakajú jej žiarivej panenskosti a jeden po druhom miznú. A keď sa Symfróniov syn predsa odváži, oslepne pred jej blízkosťou. Agneška sa mu odmieňa uzdra­vením. Týmto činom je odpísaná na kartu čarodejníc a odsúdená na sťatie hlavy. Keď kat váha zraziť túto vzne­šenú hlavu, Agneška ho posmelí: «Prečo váhaš? Nenechaj čakať môjho Snúbenca na mňa!»

Božský Ženích, Kráľ panien, táto deva v takom útlom veku pochopila tvoju lásku. Ty si umrel za ňu, ona chcela umrieť z lásky k tebe. Svätý Ambróz správne o nej napísal: «Ešte sa nikdy tak neponáhľala mladucha na sobáš, ako Agneška Rímska na smrť.»

Niektoré devy nášho veku si dovolia tvrdiť, že nemôžu ísť čisté k sobášu a nemôžu sa viac zasväcovať nebeskému Ženíchovi.

Pane Ježišu, pre veľkú a čistú lásku svätej Agnešky, posväť mládež nášho veku. Vyvoľ si aj z jej radov hrdinov a hrdinky, ktoré čistým životom dokážu svedčiť: Ľalia našej duše patrí panenskému Ježišovi dnes, zajtra i naveky!

PREDSAVZATIE

Skrze Nepoškvrnené Srdce Panny Márie zasvätím sa alebo obnovím svoje zasvätenie Ježišovi. Solídnou umŕtvenosťou zmys­lov to potvrdím.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.