Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hebr 4, 12-16, Mk 2, 13-17

Dane a vyberači dani nikdy neboli a ani nie sú v obľube.

Ešte vyhrotenejšie to bolo za čias Ježiša. Mýtnici (ako ich vtedy volali), pretože spolupracovali s Rimanmi vo vyberaní daní, boli viacnásobne nenávidenými ľuďmi. Vyčítali im nielen kolaboráciu s okupantom, ale aj svojvôľu v zvyšovaní daní. Židia sa vyhýbali akýmkoľvek kontaktom s mýtnikmi. Nábožní farizeji sa s pohoršením pýtali učeníkov Krista: Prečo jedáva s mýtnikmi a hriešnikmi?

Odsúdenie mýtnikov malo navyše nielen náboženský charakter, ale aj národný a politický. Mýtnikov považovali za zradcov, pretože spolupracovali s nepriateľmi vyvoleného národa, ktorých považovali súčasne za nepriateľov Boha. A náboženské, národné i politické záležitosti boli u Židov medzi sebou úzko spojené.

Zákonníci nepripúšťali možnosť obrátenia mýtnikov. Mysleli si totiž, že tento druh hriešnikov je poznačený nezmazateľnou škvrnou hanby. V materiálnom ohľade mýtnici patrili k bohatým ľuďom. Ich bohatstvo, ako bohatstvo Zacheja z Evanjelia, nadriadeného mýtnikov, najčastejšie bolo nadobudnuté nečestným spôsobom. Obrátený Zachej, keď chcel napraviť krivdy spojené s vykonávaním svojho povolania, sľubuje, že všetko štvornásobne vráti, ak komukoľvek ukrivdil (por. Lk 19, 8). Mýtnici, hoci bohatí, boli však zaradení na okraj spoločnosti. Medzi takých môžeme rátať aj Matúša. Preto sa nad jeho povolaním, a najmä stolovaní s ním, pohoršovali.

Mohli by sme si myslieť, že keď Ježiš chváli mýtnikov a haní farizejov, že sa správa trochu provokačným spôsobom – stoluje s nimi, čo bolo pre farizejov nepredstaviteľné. Podobne, ako sa mohli zdať provokačné slová Krista adresované zákonníkom a starším ľudu, že Mýtnici a neviestky vás predchádzajú do Božieho kráľovstva (Mt 21, 31). Tieto slová však nemajú za cieľ niekoho provokovať. Majú svoje hlboké odôvodnenie nielen duchovné, ale aj psychologické. Mýtnici a neviestky a všetci iní veľkí hriešnici kvôli svojmu pokoreniu hriechom, ku ktorému sa priznali, najlepšie si uvedomujú vlastnú morálnu krehkosť ako aj milosrdenstvo a svätosť Boha. Vedia, že aká priepasť ich delí od Stvoriteľa, ako aj to, že sami od seba sa nemôžu z hriechu vyslobodiť a dosiahnuť spásu. Odovzdávajú sa teda jedine milosti Božej. Veľké hriechy, ku ktorým možno určite započítať zradu a nečistotu, najcitlivejšie človeka presviedčajú o jeho krehkosti a potrebe milosrdenstva Božieho. Človek dotknutý takýmto hriechom sa už nemôže klamať, čo sa týka svojej veľkosti a sily.

Na zakončenie úvahy sa modlime spolu s otcom Cirkvi Nereusom Snorhali: Pane, ja som nevykonal dobré skutky, ktorými sa pýšil farizej, naproti tomu ho prevyšujem hriechmi prázdnej slávy a pýchy. Daj mi slová mýtnika pre moju uzdravenú dušu. Ty, ktorý si Vodcom mýtnikov, aby som zvolal vlastnými slovami: Môj Bože, odpusť mi moje hriechy. Ráč ma ospravedlniť spolu s ním, ako si to jedným slovom urobil pre neho, pokor vnútorne môj rozum, aby som bol povýšený tvojou milosťou.

Staškov, 19.1.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.