Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hebr 4, 1-5. 11, Mk 2, 1-12

Aký je rozdiel medzi mláďaťom zvieraťa a človeka?

Viem, môže to byť stupídne prirovnanie, ale prečo nie?! „Ľudské mláďa“ potrebuje omnoho viac opateru a ochranu.

Rozdiel je nielen v potrebnosti iného, ale aj potrebnosti spoločenstva a duchovna.

Len dieťa potrebuje iných? Dospelý teoreticky vyžije sám, ale potrebuje spoločenstvo. Pre normálny ľudsky dôstojný život. Vieme, že Robinson je len v románoch.

Najprv si povedzme prečo človek potrebuje spoločenstvo? Lebo je stvorený na obraz Boží! A Boh je Bohom spoločenstva. Žije v spoločenstve Trojice.

K čomu potrebuje spoločenstvo? Prečo potrebujeme iných? Nielen na fyzické prežitie. Viac na duchovné, psychické prežitie. Môžeme si sami odpustiť hriechy, pokrstiť sa, vyslúžiť sviatosti, duchovne sa viesť?

V evanjeliu sú pekné vyjadrene „potrebnosti iných“ v celej škále. Čítame: Tu prišli k nemu (Ježišovi) s ochrnutým človekom; niesli ho štyria. To je fyzická potreba.

Pán Ježiš poukazuje na duchovnú potrebu: Keď Ježiš videl ich vieru, povedal ochrnutému: „Synu, odpúšťajú sa ti hriechy.“ Podľa Ježiša tento chorý človek potreboval viac duchovnú pomoc.

V spoločenstve môže človek tiež dozrieť, vyriešiť si svoje otázky, odstrániť pochybnosti. To je prípad Ježišových neprajníkov. Ježiš vedel, že ho považujú za rúhača; hneď svojím duchom spoznal, že tak rozmýšľajú, a povedal im: „Prečo si to myslíte vo svojich srdciach? Ak mali otvorené srdce pre pravdu, mohli odísť plní radosti, velebiť Boha a hovoriť: Také niečo sme ešte nikdy nevideli.

Čudné je jedno. Prečo, keď tak veľmi potrebujeme iných (spoločenstvo), tak málo si ich vážime a slabo vytvárame spoločenstvo. Veď kto z nás nebude potrebovať tých štyroch? Kto z nás nepotrebuje upokojenie duše – odpustenie? Kto z nás nepotrebuje vysvetlenie našich pochybnosti a nejasnosti?

Tak môžeme byť v spoločnosti ako včela, alebo ako mucha. Včela chodí po kvetoch, opeľuje ich (dáva život) a prináša med. Mucha sadá po odpadkoch a výkaloch a prináša choroby a infekcie. Otravuje ľudí. Človek môže byť oboje. Prečo nevytvárať pekné spoločenstvo, vidieť dobro (kvety), šíriť pokoj, radosť (opeľovať), robiť dobro (med)?

Prečo vidieť na iných len zlo a šíriť to? Veď ich potrebujeme!

Staškov, 18.1.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.