Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hebr 2, 14-18, Mk 1,29-39

Všimli ste si, že Pán Ježiš koná v dnešnom evanjeliu tri základné úkony svojho života?

Prvý

Modlitba: Včasráno, hneď na úsvite, vstal a vyšiel von. Utiahol sa na pusté miesto a tam sa modlil.

Druhý

Telesná pomoc: I uzdravil mnohých, ktorých trápili rozličné neduhy, a vyhnal mnoho zlých duchov a nedovolil im hovoriť, lebo ho poznali

Tretí

Duchovná pomoc: Poďme inde, do susedných dedín, aby som aj tam kázal, veď na to som prišiel.

Tieto tri hlavné úkony charakterizujú život Pána Ježiša tu na zemi. A týmito tromi úkonmi plnil Ježiš podmienku správneho života, ktorá znie: Milovať budeš Pána, svojho Boh z celého srdca. A milovať budeš svojho blížneho ako seba samého. A preto bol jeho ľudský život krásny. Taký krásny, že Nebeský Otec nad ním vyriekol tieto slová: Ty si môj milovaný Syn, v tebe mám zaľúbenie – čo sme si pripomínali v nedeľu na Sviatok Krstu Krista Pána. Aj my môžeme začuť tieto slová nad sebou, ako sa pokúsime nasledovať Ježišov príklad.

Najskôr musíme spoznať Pána Ježiša. Možno v úplne inom svetle. Tak ako sa to podarilo Petrovej svokre. Keď Pán Ježiš vošiel do domu svojho učeníka Petra, jeho testiná ležala v horúčke.. Kto vie aký názor mala Petrova svokra na Pána Ježiša.

Možno uvažovala takto:

Môj zať - rybár Šimon nie je žiaden žobrák. Má loď, sieť, a to už je majetok, pomocou ktorého pekne uživil rodinu. A čo si len nevymyslí? Všetko nechá tak a ide za akýmsi potulným kazateľom z Nazareta. Dokonca aj meno si dal nové – Peter. Zlákal i kamarátov Jána a Jakuba. Opustili svojho starého otca a behajú za tým Ježišom. Nikto sa nestará o to, kto bude živiť rodinu. Veď mu to ja poviem, ako sa patrí, keď príde domov.

Takto možno rozmýšľala Petrova svokra, až z toho napätia zrejme ochorela. Nepokoj duše spôsobuje oslabenú imunitu a nasleduje pliaga choroby a ona leží v horúčke a blúzni ďalej:

Áno, prišiel si pán zať domov akoby nič, a priviedol so sebou celú tú túlavú partiu aj s Ježišom. Ale veď aj tak za ňou nikto nepríde do izby, kto si dnes ešte spomenie na starú ženu.

A zrazu stojí pred ňou. Nie Šimon Peter – ten sa drží radšej ďalej – ale ten Ježiš. Nevyzerá ako tulák – milo sa ňu usmieva a hovorí jej láskavé slová. Pristúpil k nej, chytil ju za ruku a zdvihol. Horúčka ju opustila a ona ich obsluhovala. Chytil ju za ruku a dvíha z lôžka. Svokra vstáva a žasne. Potom urobí to, čo robia hádam všetky ženy, keď sú prekvapené milou návštevou. Bežia pripraviť pohostenie, aby si hosťa uctili a poslúžili mu.

Čo sa to s ňou vlastne stalo? Prečo tá zmena? Pán Ježiš sa na ňu pozrel, možno sa usmial. Podal jej ruku. A zdvihol ju.

Nech mi odpusti Petrova svokra – možno to zďaleka tak nebolo a určite je už s Ježišom, ale pre nás nech je to povzbudenie. Pán Ježiš má záujem o človeka, má záujem o každého jedného z nás. Ak sme aj v kdejakých horúčkach a trápia nás rozmanité nezmysly, nechajme prísť k sebe Ježiša. Aj cez dnešné Božie slovo.

Turzovka, 16.1.2019




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.