Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 40, 1-11, Mt 18,12-14 

Jedna pani, ktorá v strednom veku evidentne prehlbuje svoju vieru - vzťah k Bohu a samozrejme aj vzťah k ľuďom hovorí:

Keď čítam Sväté písmo, nejakých dobrých duchovných spisovateľov, napríklad sv. Jána z Kríža, ktoré bolo v breviári na včerajší deň, priam ma fascinuje ako Boh miluje človeka. Len škoda, že som sa až teraz k tomu dostala. Mohla som viac odovzdať deťom, prostrediu v ktorom som žila.

Aby sme ani my nenariekali nad rozliatym mliekom, neprišli k tomuto poznaniu po rokoch, zahĺbme sa do dnešných textov, ktoré nám priniesla liturgia. Je tam veľa potešujúcich myšlienok:

 Hovorte k srdcu Jeruzalema a volajte k nemu, že sa skončilo jeho otroctvo a je odčinená jeho vina... Ako pastier pasie svoju čriedu, do náručia berie baránky a kladie si ich do lona; starostlivo vedie ovce brezivé... -1. čítanie.

Evanjelium: Tak ani váš Otec, ktorý je na nebesiach, nechce, aby zahynul čo len jediný z týchto maličkých.“

Myšlienka Dobrého pastiera je nám známa. Aj dnešné texty, ktoré nám ho pripomínajú sú pre nás všedné. Čo s tým?

Skúsme nad nimi uvažovať cez našu skúsenosť, cez, z psychológie známy, analogický most, podľa hesla, cez seba porozumiem iných.

Máme niekoho pre ktorého by sme boli ochotní prejsť hory-doly, aby sme ho našli a pomohli mu ako dobrý pastier? Máme niekoho, o ktorom si myslíme, žeby to urobil pre nás? Ste tak niekým milovaní?

Ak nemáme takého blízkeho a milujúceho, ktorý by sa pre nás obetoval, o to viac nech nás teší, že to robí pre nás Boh – Stvoriteľ. To je však ťažko uveriť.

Túto túžbu však v srdci máme. Uvedomme si, že Boh nám ju vpísal do srdca a takúto lásku má teda aj Boh „vo svojom srdci“. Stará filozofická zásada znie: Nemo dat, quod non habent (nemôže dať, kto nemá). Boh lásku má, preto ju vpísal do nášho srdca.

Meditujme a tešme sa z lásky Božej!

Staškov, 11.12.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.