Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

V čase môjho pôsobenia v Priechode som zbadal, že mojej žiačke visel koniec opaska.

Keď som ju na to upozornil, zvláštne sa zatvárila. Uvedomil som si, že som niečo prestrelil. Bolo tak. Nesledoval som módny trend. Prichádzali ďalšie dievčatá, tiež mali také opasky.

Prečo sa takmer všetky prispôsobili? Lebo boli ovplyvniteľné. Je to dobré, alebo zlé? Všelijaké, niekedy smiešne. Uvedomujem si to keď vidím, aj pri slávnostných udalostiach, odetých v roztrhaných nohaviciach. Vtedy mi príde na myseľ, ako sa asi smeje tvorca tejto módy. Nemal invenciu, tak z recesie vymyslel roztrhané nohavice. A vyšlo mu to. Keď som bol siedmak a roztrhol som si nohavice, nemali sme na nové, chodil som s poplátanými, hanbil som sa. Keby som sa tváril suverénne a hovoril, že je to móda, mohol som to zaviesť ja. A tak vynálezcovi tejto módy môžem len závidieť.

Niekedy je dobré, ak sme ovplyvniteľní. Pomohlo to svätému Františkovi Xaverskému a cez neho mnohým ďalším. Miriam Liptovská v knihe Celý rok so svätými poznamenáva:

Začínal byť slávny. Stúpalo mu to do hlavy... Mladý magister parížskej univerzity, hrdý šľachtic František Xaverský, prednášal fi­lozofiu. Medzi poslucháčmi mal obstarnejšieho študenta, invalida - vojaka, Ignáca Loyolského. Profesor sa díval na neho zvy­soka! Vyzerá skôr ako tulák, nie ako študent! Ošúchaný talár... skoro vždy bez klobúka! Chudoba mladému filozofovi neimponovala. A práve tento starší študent, tento Ignác sa akosi upriamil na mla­dého profesora:

— Svätá Panna Mária... Duch Svätý... pomáhajte! Ten­to profesor je ako stvorený pre Kráľovstvo Božie! Ako ho získať... Mladý profesor má sklon ku ctižiadosti. Ak sa mu dá v nej správny smer, môže z tejto hrivny veľa vyťažiť pre Božie Kráľovstvo.

Preto ho osloví: „František, čo by ti osožilo, keby si celý svet získal, ale na duši škodu utrpel? František, pred tebou padli v zabudnutie väčší mu­drci... Ty sa môžeš stať nezabudnuteľný, keď svoje dary zúrodníš pre Božie Kráľovstvo!“

Múdry filozof porozumel. To nehovoril obyčajný starší poslucháč. To hovorí k nemu sám Boh!

Bolo dobre, že bol ovplyvniteľný. Spomenul som, že to pomohlo nielen jemu, lebo sa stal veľkým misionárom. Priviedol k viere veľké množstvo ľudí. Pozrite si o tom linky nižšie.

Pre nás ostáva iba otázka: Komu a čomu sa dáme ovplyvniť? Myslím, že by to malo byť skôr Božie slovo, ako móda, ktorú niekto vymyslí a potom sa z toho smeje.

Turzovka, 3.12.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.