Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Flp 2, 1-4, Lk 14, 12-14 

Včera ma po sv. omši viezla domov jedna rodina.

Vídavam ich spolu na bicykloch, chodia spolu na plaváreň... Pýtal som sa ich čo plánujú na popoludnie. Hovorili, že o programe sa zvyknú dohodnúť poobede pri káve. Nedeľný spoločný obed je veľmi dôležitý, utužuje rodinné vzťahy.

Dnes sme počuli: Keď dávaš obed alebo večeru, nevolaj svojich priateľov ani svojich bratov ani príbuzných ani bohatých susedov, aby nepozvali aj oni teba a mal by si odplatu. Myslím, že Ježiš nie je proti spoločnému stolovaniu v rodine s priateľmi. Chce zdôrazniť potrebu myslieť na iných, mať sociálne charitatívne cítenie.

Chce, aby sme otvorili uzavretý kruh – prijali do svojho spoločenstva aj ľudí, ktorých považujeme za bezvýznamných, z ktorých „nič nemáme“. Pán Ježiš hovorí, že práve títo ľudia búdu pre nás požehnaním: A budeš blahoslavený, lebo oni sa ti nemajú čím odplatiť. No odplatu dostaneš pri vzkriesení spravodlivých.“

Dotýka sa nás, keď prídeme do nejakého spoločenstva a oni zmĺknu. Nemusia nás práve ohovárať, ale cítime, že tam nepatríme. Je to pre nás niekedy ťažko prijať. Preto my máme byť otvorení. Sme katolíci – to nás priam predurčuje, aby sme boli otvorení pre iných. Nie sme sektári – uzavretí do seba.

Asi najlepšie bude začať realizovať naliehavé, emotívne požiadavky z prvého čítania: zmýšľajte rovnako, rovnako milujte, buďte jedna duša a jedna myseľ! Nerobte nič z nevraživosti ani pre márnu slávu, ale v pokore pokladajte jeden druhého za vyššieho. A najmä záverečnú vetu: Nech nik nehľadí iba na svoje vlastné záujmy, ale aj na záujmy iných.

Potom budeme vytvárať pekné spoločenstvo a nebudeme uzatvorení, ale otvorení aj pre iných.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 5.11.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.