Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ef 4, 7-16, Lk 13, 1-9

Pred oknami domčeka kde bývam, je záhrada.

Pred pár dňami tam prišli majitelia začali ošetrovať stromy – veľmi dôkladne. On orezával konáre, ona kartáčovala kmene a hrubšie konáre. Potom ich ponatierali. Stromy úrodné.

Na našej www. stránke máme obrázok ako vo vodopáde je strom a okolo neho veľká časť zeminy. Strom odoláva prudkej vode. Strom neúrodný.

Človek by si mal ceniť každý strom – i ten neúrodný.

V dnešnom evanjeliu je spomínaný úrodný strom – vlastne neúrodný, s ktorým má záhradník trpezlivosť. Je symbolom človeka, ktorý neprináša úrodu. Neplní poslanie, ktoré mu dal Boh. V našej cirkevnej reči takého človeka voláme hriešnik.

 Pán Ježiš týmto podobenstvom poukazuje na trpezlivosť Stvoriteľa s človekom, ktorý nežije podľa jeho predstav. Neodstraňuje ho – čaká, kým prinesie úrodu.

Pokúsme sa túto problematiku riešiť náčrtom z úvodu príhovoru. Možno povedať, že sú dva druhy ľudí, ako sú dva základne druhy stromov. Tie sú úrodné a neúrodné. Takí sú aj ľudia. Tí súčasníci Pána Ježiša, ktorí mu pripomenuli tragédiu Galilejčanov, sa domnievali, že Boh ich potrestal, lebo boli neúrodní – teda hriešni. Pán Ježiš im odpovedal, že ani Galilejčania, ani mŕtvi pod vežou v Siloe, neboli hriešnejší ako ostatní. Neodpovedá prečo zahynuli, ale vyzýva k pokániu.

Mne z toho vychádza toto: Človek by sa nemal starať iba o úrodné stromy, z ktorých má priamy úžitok, ale aj o „neúrodné“. Aj z nich má úžitok. A aký veľký! Bez nich by nemohol na svete žiť. Keď idem v daždi popod stromy, vidím, že musí dlho pršať, aby bolo pod nimi mokro. Zachytávajú nepredstaviteľné množstvo dažďa. Jeden strom. A čo celý les?! Preto tu máme záplavy, lebo sme vyrúbali stromy. Múdry človek aj preto chráni stromy – a to nehovorím o „výrobe“ kyslíka a ďalších benefitoch stromov.

Náš Stvoriteľ je múdry a preto chráni každého človeka. Aj toho „úrodného“, ako aj „neúrodného“. Každému dáva čas.

 Nevieme prečo sme tu a množstvo našich rovesníkov nie. Na to neodpovedal Ježiš ani súčasníkom, a neodpovedá ani nám. Vlastne trochu aj. Povedal to najdôležitejšie: Sme tu preto, aby sme robili pokánie.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 27.10.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.