Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sv. Maurus je spojený s našimi dejinami.

Veľmi mladý vstúpil do benediktínskej rehole v známom kláštore Pannonhalma (v severnom Maďarsku). Tam mal možnosť stretnúť svätých pustovníkov, ktorí ako vieme žili na Slovensku: Svorada-Andreja a jeho mladšieho spoločníka Benedikta. Od tohto sa dozvedel podrobnosti zo života sv. Svorada, ktoré neskôr zachytil v písanom životopise.

V r. 1030 sa stal opátom pannonhalmského kláštora a r. 1036 biskupom v Päťkostolí (Pécs).

Biskup Maurus zomrel okolo r. 1070. Jeho úcta bola cirkevne schválená r. 1848. 

Na jeho život môžeme vzťahovať reč svätého biskupa Fulgencia Ruspenského

Pán chce poukázať na zvláštnu povinnosť sluhov, ktorých postavil na čelo svojho ľudu. Hovorí: „Kto je ten verný a múdry správca, ktorého pán ustanoví nad svojou čeľaďou, aby jej načas dával určený pokrm? Blahoslavený sluha, ktorého pán pri svojom príchode nájde tak robiť.“ (Lk 12,42-43)

Kto je ten pán, bratia? Niet pochyby, že Kristus. On hovorí svojim učeníkom: „Vy ma voláte: ‚Učiteľ‘ a ‚Pane‘ a dobre hovoríte, lebo to som.“ (Jn 13,13)

A kto je čeľaď toho pána? Isteže tá, ktorú sám Pán vykúpil z ruky nepriateľa a urobil svojím vlastníctvom. Touto svätou čeľaďou je katolícka Cirkev, ktorá sa bohatou plodnosťou šíri po celej zemi a môže sa pochváliť, že je vykúpená drahou krvou svojho Pána. Lebo „Syn človeka,“ ako sám hovorí, „neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a položiť svoj život ako výkupné za mnohých“ (Mt 20,28).

On je aj dobrý pastier, ktorý dal svoj život za svoje ovce (porov. Jn 10,11). Teda Vykupiteľova čeľaď je črieda dobrého pastiera.

Kto je ten správca, ktorý má byť verný a múdry, nám ukazuje Pavol, keď hovorí o sebe a o svojich spoločníkoch: „Nech nás každý pokladá za Kristových služobníkov a správcov Božích tajomstiev. Od správcov sa však vyžaduje, aby bol každý verný.“ (1Kor 4,1-2)

Ale aby si niekto z nás nemyslel, že len apoštoli boli ustanovení za správcov, a nezanedbal povinnosť duchovného boja, aby nespal neverne a hlúpo ako lenivý sluha, sám svätý Apoštol ukazuje, že aj biskupi sú správcovia: „Biskup ako Boží správca musí byť bez úhony.“ (Tít 1,7)

My sme hospodárovi sluhovia, my sme Pánovi správcovia, my sme dostali určený pokrm, ktorý máme dávať vám.

Ak sme zvedaví, čo je to za pokrm, svätý apoštol Pavol nám ho ukazuje, keď hovorí: „Každý podľa stupňa viery, aký mu udelil Boh.“ (Rim 12,3)

Čo Kristus nazýva „určeným pokrmom“, Pavol volá „stupňom viery“, aby sme vedeli, že duchovný pokrm nie je nič iné ako vzácna sviatosť kresťanskej viery. Tento určený pokrm vám dávame v Pánovom mene vždy, keď osvietení darom duchovnej milosti hovoríme podľa zásad pravej viery, a vy od Pánových správcov prijímate určený pokrm, keď každý deň prostredníctvom Božích služobníkov počúvate slovo pravdy.

RESPONZÓRIUM (Mt 25, 21. 20)

Správne, dobrý a verný sluha, bol si verný nad málom, ustanovím ťa nad mnohým. * Vojdi do radosti svojho pána.

Pane, päť talentov si mi odovzdal a hľa, ďalších päť som získal. * Vojdi do radosti svojho pána. 

Modlime sa

Dobrotivý Bože, svätý Maurus sa s tebou spájal v tichu a bol príkladom ustavičnej modlitby, pokory, jedinečnej čistoty a kontemplácie teba; prosíme ťa, daj nám účasť na plodnom zjednotení s tebou na tvoju chválu a na našu spásu i spásu celého sveta. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.