Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gal 3, 7-14, Lk 11, 15-26

O viere sa toho už veľa popísalo a pohovorilo.

A veľa sme o nej premýšľali. Každý človek, i ten kto ostal neveriacim. Priznajme si (ja sa priznávam), že napriek tomu je pre nás viera tajomstvom a veľa sa v nej nevyznáme. Tajomstvo, lebo na jednej strane sa hovorí, že je Božím darom, zároveň, že sa máme o ňu pričiniť. Na jednej stráne nemáme veriť proti rozumu, slepo, na druhej strane sa žiada, akoby vrhnúť sa do neznáma.

V prvom čítaní sme počuli, že tí, čo sú z viery, sú Abrahámovými synmi. Abrahám sa považuje za otca veriacich. Tak sa mi vidí, že v Abrahámovi je všetko, čo som vyššie napísal o viere. Viera bola preň darom od Boha a cez neho ďalším duchovným potomkom. Veď ho nejakým spôsobom povolal Boh – bol to teda dar. Sám sa o vieru pričinil, lebo počúvol a vydal sa na cestu do novej zeme (Gn 12), resp. na vrch Morja, kde mal obetovať syna (Gn 22). A to naznačuje, že veril, ak nie slepo, tam mimo rozum. Ináč by sa nedal na toto Božie dobrodružstvo!

Sme z týchto postrehov o Abrahámovi múdrejší? Asi nie. Snáď najdôležitejšie je nebyť ako tí, ktorí keď Ježiš vyhnal zlého ducha, zo zástupu hovorili: „Mocou Belzebula, kniežaťa zlých duchov, vyháňa zlých duchov.“ Keď videli jeho zázraky neuverili, ale žiadali od neho znamenie z neba, aby ho pokúšali.

Tých znamení máme až-až. V medzispeve na dnes je 111. žalm, kde sa hovorí: Veľké sú diela Pánove; nech ich skúmajú všetci, čo majú v nich záľubu. Nádherné a vznešené sú jeho diela, jeho spravodlivosť platí naveky. Chcem tým povedať, že nemáme probléme vedieť, že je Boh! Máme problém veriť v neho! To znamená, veriť ako Abrahám, dôverovať mu.

Tak sa mi zdá, že je potrebné urobiť krok dopredu, povedzme do neznáma s tým, že Bohu dôverujem a povedať mu: Takto mi to moja viera (dôvera) hovorí a ty Všemohúci a Veľký Boh to doplň. Nejako „zaviazať“ Boha. Možno. A potom budeme vieru žiť.

Turzovka, 12.10.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.