Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jób 9, 1-12. 14-16, Lk 9, 57-62

V dobrom vzťahu je najdôležitejšia úcta, že si iného vážime.

Vo fungujúcom vzťahu je to vzájomné. „Milovať a byť milovaný“ ! – ako to spieva No name.

Môže byť takýto vzťah človek - Boh? Čo nám rozpráva prvé čítanie? Jób hovorí svojim priateľom: Naozaj viem, že je to tak: ako môže byť človek v práve pred Bohom? Človek nemôže nič vyčítať Bohu, ani chápať jeho konanie: Alebo kto mu môže povedať: 'Čo robíš?' Dokonca Jób prijíma, musí prijímať i bezprávie: Lebo aj keby som bol v práve, neozval by som sa, len by som prosil svojho sudcu o milosť. Dokonca nedúfa vo vypočutie: A keď ho budem vzývať a on ma vyslyší, nebudem môcť uveriť, že počul môj hlas. Podobne sme to počuli v medzispeve: Ale ja, Pane, volám k tebe, včasráno prichádza k tebe moja modlitba. Prečo ma, Pane, odháňaš? Prečo predo mnou skrývaš svoju tvár? (Ž 88)

Jób si uvedomuje veľkosť Stvoriteľa a svoju úbohosť, malosť. Veľký Boh - červíček človek. Tak by sa dal nazvať tento vzťah.

Čo dnešné evanjelium z tohto pohľadu? Počuli sme o suverenite Krista. Potencionálnemu nasledovníkovi, ktorý prosí: Pane, dovoľ mi najprv odísť a pochovať si otca, odpovedá: Nechaj, nech si mŕtvi pochovávajú mŕtvych. Ty choď a zvestuj Božie kráľovstvo! Žiadna diskusia, ústupky. Aj iný hovoril: "Pane, pôjdem za tebou, ale najprv mi dovoľ rozlúčiť sa s rodinou." Ježiš mu povedal: "Kto položí ruku na pluh a obzerá sa späť, nie je súci pre Božie kráľovstvo“.

Ježiš akoby hovoril zhora, nekompromisne. To preto, aby zdôraznil potrebu úplného nasadenia pre Božie kráľovstvo. Sám je pokorný a tichý srdcom. Hovorí o sebe: Líšky majú svoje skrýše a nebeské vtáky hniezda, ale Syn človeka nemá kde hlavu skloniť. A na inom mieste zdôrazňuje: Syn človeka neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a položiť svoj život ako výkupné za mnohých" (Mt 20,28).

Jeho zníženie sa k človekovi je zjavné pri Poslednej večeri a na kríži. Svätci, mystici hovoria o partnerstve medzi Bohom a človekom. Sv. Bernard v súvislosti so včerajšou spomienkou na anjelov strážcov napísal: Buďme teda oddaní, buďme vďační takým veľkým strážcom, opätujme ich lásku a uctievajme si ich, ako len môžeme a ako máme. Ale celú svoju lásku a úctu dajme tomu, od ktorého máme tak oni ako aj my všetko: aj to, že môžeme uctievať alebo milovať, aj to, že si zasluhujeme byť milovaní alebo uctení. Ak som to správne pochopil, službu anjelov, ktorých nám dal Boh, berie ako milovanie a uctievanie od Boha.

Takže mi z toho vychádza: Sme Bohom milovaní a môžeme ho milovať.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 3.10.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.