Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Mená svätých Kozmu a Damiána boli veľmi známe už v kresťanskom staroveku.

Až do dnešných dní sú známi aj vďaka tomu, že sa spomínajú v Prvej eucharistickej modlitbe (Rímsky kánon). Okolo ich postáv vzniklo veľa legiend, takže ťažko s istotou povedať, čo je pravda a čo bolo k ich životu popridávané. Podľa toho, čo hovoria legendy, sa v polovici 3. storočia v sýrskom meste Egeji v maloázijskej krajine Cilícii (dnes Ajas pri mori medzi Tarzom a Antiochiou) usadila vznešená a bohatá rodina, ktorá sa vysťahovala z Ázie. Bola to vdova Teodora so svojimi deťmi Antimom, Leonciom, Euprepiom a dvojčatami Kozmom a Damiánom. Najmladší bratia-dvojičky vyštudovali lekárstvo a venovali sa tomu celou dušou i telom. Boli však aj hlboko nábožensky založení. Ošetrovali zadarmo. Mnoho pohanov, keď videlo ich príklad, sa obrátilo na kresťanstvo.

Keď pohanskí kňazi zbadali, že sa im vyprázdňujú chrámy a pokladnice, ich hnev sa obrátil proti dvom bratom. Obžalovali ich, že robia čary, a tak zvádzajú ľudí, aby sa klaňali kresťanskému Bohu. Bolo to práve roku 303, keď sa začalo veľké prenasledovanie kresťanov (za cisára Diokleciána a Maximiána). V Cilícii bol vtedy miestodržiteľom Lyziáš, veľký nepriateľ kresťanov. Dal uväzniť nielen Kozmu a Damiána, ale aj ich bratov. Vyzval ich, aby sa vzdali kresťanstva. No Kozma a Damián neohrozene vyznali, že budú slúžiť len jedinému pravému Bohu. Lyziáš sa strašne nahneval, dal ich priviazať na škripec a bičovať. No ich ducha nezlomili. Lyziáš ich kázal páliť ohňom. No oheň im neuškodil. Potom ich dal zviazať a hodiť do mora. Povrazy sa však uvoľnili a vlny ich vyplavili na breh. Nakoniec ich priviazali na kríže a hádzali do nich skaly a šípy. Potom ich, aj ich troch bratov, zabili mečom. Stalo sa to 2. decembra 303, údajne v meste Aigai. Podľa iných prameňov boli umučení roku 287. Zistiť to presne je nemožné.

 Kresťania ich telá potajme odniesli do biskupského mesta Kyros v Sýrii. Keď sa neskôr cisár Justinián (527-565) na ich príhovor zázračne uzdravil, dal na ich počesť postaviť v Kyre baziliku. Pápež Félix IV. (526-530) dal na ich počesť postaviť kostol v Ríme, kde sa nachádza mozaika, vyobrazujúca dvoch svätcov. Patrí k najvzácnejším umeleckým dielam v Ríme. Kozma a Damián sú poslednými svätými, ktorí boli zaradení do Rímskeho kánona.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.