Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

O narodení Panny Márie nenachádzame v štyroch evan­jeliách nijaké údaje.

Píše o ňom Jakubovo protoevanjelium. Je to spis, ktorý vznikol až v polovici druhého storočia. Cirkev ho neprijala do zoznamu evanjelií, pretože obsahuje veľa legendárnych prvkov. Toto Jakubovo protoevanjelium píše aj o narodení Panny Márie a jej rodičoch, Joachimovi a Anne. 

MEDITÁCIA PRI KOLÍSKE... 

Múdry Sirachovec (pórov. 24,11.20) hovorí o Múdros­ti: «Medzi všetkými hľadala som si bydlisko, kde by som sa usadila dedične... Rozvoniavam ako škorica a vonný balzam, ako voňavky galban, onyx a stakte, ako vonný tymian vo Svätom Stane.»

Cirkev svätá aplikovala tieto slová na teba, najsvätejšia Panna. Sirachovec ťa ešte nevidel, o cirkevných dogmách nepočul. Nemohol sa presvedčiť, že budeš Matkou Cirkvi, že Ježiš, tvoj Syn pod Krížom ťa pomaže za Kráľovnú a daruje za Matku všetkých národov a všetkých čias.Ako človek ani o tom vedieť nemohol...

«Medzi všetkými som si hľadala bydlisko!»

— Chcem bývať medzi bielymi, čiernymi, žltými i čer­venými, chudobnými i bohatými, učencami i nevedomými...

Matka Ježišova, dnes slávime tvoje narodeniny. Od vyzdvihnutia Ježišovho Kríža všetky deti zeme ti môžu dnes rovnako povedať: narodila sa nám Matka!

Slovami Sirachovca sa vyjadruje tvoja túžba po nás. Chceš si nájsť bydlisko u všetkých..., v každom národe, ale i v každej duši zvlášť. Aby si to mohla uskutočniť, najprv si sa sama ponúkla za príbytok Božieho Syna. Stálo ťa to mnoho — bolesť siedmich mečov do Srdca!

Svätá Matka Spasiteľa! Dietky sa vždy podobajú svojej matke. Jedno viac telesnými, iné viac duševnými vlastnosťa­mi.

Dobrá Matka, chcem sa ti podobať v tejto tvojej ho­rúcej túžbe — spočinúť u všetkých, hoci i za cenu ako ty, za cenu utrpenia!

Slovo «matka» má vždy príchuť bolesti a obety! Keď to dokážem a v prvom rade toto, len vtedy sa splní na mne aj to druhé: «Budem rozvoniavať ako škorica a vonný balzam..., ako vonný tymian.»

Milovaná Matka naša, kľakám si dnes k tvojej kolíske a pokorne prosím:

Nauč ma byť tebou — druhou Máriou v dnešnom svete!

Nauč ma vydávať vôňu príjemnej škorice a vôňu balzamu!

Škoricová kôra sa musí rozdrviť, aby sme ju mohli použiť ako príchuť.

Balzam — to je hojivá masť na rany. Jedno i druhé hovorí o bolesti.

Je významné, že ťa Cirkev svätá k nim pripodobňuje! Aby si mohla mať medzi všetkými «bydlisko», stala si sa najprv Matkou Sedembolestnou! Tvoje narodenie bolo zorničkou spásy. Chcela si spočinúť u všetkých, preto ťa zvelebujú národy. Zdravas Mária!

Ty si sa narodila, aby si nám vychovala Spasiteľa. Tvoja životná náplň od veľkodušného « fiat » bola bolesť Obetujúcej sa. Bolo to vždy chvenie duše, že ho raz musíš položiť na oltár Kríža... Týmto si pre nás však vykúpila čistú radosť, otvorila nebo, zaistila spásu všetkým národom. Pri tvojej kolíske dávam si otázku:

«Načo som sa narodil - narodila ja? Čo je mojou ži­votnou náplňou? Komu sprostredkujem spásu a vykúpenie zo zajatia Satana ja?»

Vo Fatime si povedala deťom: «Duše padajú do zatra­tenia ako hustý dážď a niet, kto by ich zachraňoval!»

Na tvoje zrodenie a životné rozhodnutie sa viazalo celé ľudské pokolenie: Prijmeš, či odmietneš stať sa Matkou Spasiteľa... Viem, že i na moje zrodenie a životné rozhodnu­tie sa viažu státisíce duší... Beda mi, ak ich sklamem!

Milovaná Matka, Panna Mária, maličká dcéra rodičov Joachima a Anny, kľakám si k tvojej kolíske a vrúcne ťa prosím:

—           Daruj mi svojho vykupiteľského ducha!

—           Pomôž mi byť spasiteľkou - spasiteľom aspoň bratov a sestier, s ktorými žijem teraz.

Ďakujem ti za osobný kríž. Nech je dlhý, dlhý..., ako veky, aby sa všetci okoloidúci mohli oň zachytiť. Aby bol pre nich záchranným pásom!

Milovaná Matka, daj, aby tento kríž bol kópiou Kristov­ho Kríža! Lebo len tvoj Syn — Ježiš a jeho Kríž je našou spásou a svätosťou!

 KVET

Návšteva telesne alebo duchovne chorých (osobne... listom... darom...) ako kytica k tvojej kolíske. Zdravas Mária!

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.