Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 1 Kor 3, 18-23, Lk 5, 1-11 

Ako sa stať veriacim?

Otázka, ku ktorej je málokto ľahostajný. Veď ide o otázky viac ako životné!

Odpovedám: Potrebné je stretnúť Boha. Na prvý pohľad to vyzerá ako fráza. Je možné stretnúť Boha? Musí, ináč nie je možné byť veriacim!

Aj dnešné evanjelium nám to potvrdzuje. Hneď dopredu hovorím, že toto stretnutie, nie je ako si predstavujeme. Nie je to videnie Boha „medzi anjelmi“, ani v nejakom zjavení. Opýtajte sa niekoho, kto nečítal evanjelium, ako by si Ježiš povolal svojho nástupcu. Určite by tá predstava bola vznešenejšie – nie pri práci. Pripomeňme si ako to popísal evanjelista:

Ježiš povedal Šimonovi: „Zatiahni na hlbinu a spustite siete na lov!“  Poslúchol po určitom odvrávaní. Šimonovi – odborníkovi – na rybolov sa určite nechcelo spúšťať sieť. Šimon mu odpovedal: „Učiteľ, celú noc sme sa namáhali, a nič sme nechytili. Ale na tvoje slovo spustím siete.“ Potom keď to videl Šimon Peter, padol Ježišovi k nohám a povedal: „Pane, odíď odo mňa, lebo som človek hriešny.“ Hrôza sa totiž zmocnila jeho i všetkých, čo boli s ním, nad úlovkom rýb, ktoré chytili. Takisto aj Zebedejových synov Jakuba a Jána, ktorí boli Šimonovými spoločníkmi.

Stretli sa s Božím skutkom a... žasli. Keby to tak nebolo, neboli by potom ako pritiahli lode k brehu, opustili všetko a išli by za ním.

Iba ak človek stretne niečo, čo ho prevyšuje, žasne nad tým a dostane „strach“ z toho, môže byť veriacim. Samozrejme, vtedy môže prísť k povere, modle, alebo k pravému Bohu. Musí sa však stretnúť s niečím, čo o prevyšuje!

No a čo my? Podľa profesora Petra Piťhu (nejaký čas bol aj ministrom ČR), pri výchove nám chýbajú opravdivo zbožné babičky, nielen také čo učia detí formulky, ale ktoré by ukázali deťom žaluď potom dub a povedali im: Vidíte v tomto žaludi je skrytý takýto obrovský dub. A dieťa by žaslo. Teraz sa v škole učí koľko je v žaludi enzýmov, z čoho sa skladá, k akému rodu dub patrí... Žaluď rozoberú, ale nebudú žasnúť. Žasnúť budú až keď budú vedcami, lebo potom sa dostanú k tomu, čo ich mala naučiť babička. Preto sa teraz viac ľudí stáva veriacimi v dospelosti – ak študujú a naučia sa žasnúť.

Ale poďme k nám. Čo nás nadchlo, s čím, nás presahujúcim, sme sa stretli? Iste poznáte ľudí, ktorých chytila nejaká vášeň, zberateľská, pracovná, umelecká... Žijú pre to. Považujeme ich niekedy za čudákov.

Nie je to niečo podobné čo nám prízvukuje sv. Pavol (1. čítanie):

Bratia, nech nik neklame sám seba! Ak si niekto z vás myslí, že je v tomto veku múdry, nech sa stane bláznom, aby bol múdry.

Neboli Peter, ostatní apoštoli "blázni"? Veď zanechali všetko a išli za Ježišom. Z pohľadu sveta je to bláznovstvo, ale oni vedeli čo robia. Rovnako konali aj svätci. Prečo to robili? Stali sa veriacimi, lebo stretli Boha.

Aj nás môžu považovať za čudákov – nechcem povedať bláznov. Prišli sme tu a pritom sme mohli oddychovať... Ak sme veriaci odpúšťame, sme čestní, spravodliví... a to je pre svet čudáctvo, bláznovstvo.

Pritom je to opravdivá životná múdrosť!

Turzovka, 5.9.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.