Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Kor 1, 17-25, Mt 25, 1-13

Omnis comparatio claudicat – zdôrazňoval profesor v seminári, keď nám vysvetľoval podobenstva.

Každé prirovnanie pokrivkáva - majme to na zreteli, keď si skúsime priblížiť dnešné podobenstvo – prirovnanie.

Najskôr, nemôžme podobenstvo brať doslovne a musíme si vybrať pravý zmysel. Akonáhle by sme to nerobili veľmi ľahko môžeme aj v dnešnom podobenstve nájsť rady, ktoré nie sú v zhode s kresťanským postojom. Za vzor nám dáva Pán Ježiš múdre panny, ktoré sa však nezachovali v duchu lásky ktorú sám prezentoval a žil.. Keď ich nezodpovedne panny požiadali, aby im dali oleja do lámp múdre odvetili: ‚Aby azda nebolo ani nám ani vám málo, choďte radšej k predavačom a kúpte si!‘ A napokon aj ženích, ktorý by mal predstavovať Pána Ježiša, sa nezachoval milosrdne k pannám, ktoré prišili oneskorene po nákupe oleja a vraveli: ‚Pane, Pane, otvor nám!‘ Ale on im povedal: ‚Veru, hovorím vám: Nepoznám vás.‘.

Pán Ježiš popisuje udalosť a my si máme z nej odniesť posolstvo. A to dnes nie je o delení, pomoci. K tomu nás povzbudil v podobenstve o milosrdnom Samaritánovi. Dnešné je o zodpovednosti a pripravenosti. Múdre panny boli zodpovedné, mysleli na eventualitu predlženia uvítacieho ceremoniálu, zobrali si viac oleja. Boli dobre pripravené. Nakoniec to zaznelo zo záverečnej vety podobenstva: Preto bdejte, lebo neviete ani dňa ani hodiny.

Domnievam sa, že nemusíme myšlienkovými akrobaciami uvažovať čo je tým olejom a používať ťažko zrozumiteľné teologické pojmy ako milosť Božia, milosť posväcujúca. Možno ani nemusíme myslieť na koniec života a očakávať smrť. Stačí ak budeme zodpovedne robiť to čo máme, prežívať zodpovedne život na mieste, kde nás postavil Stvoriteľ. Od panien v dnešnom evanjeliu sa očakávalo to, aby boli s horiacimi lampami v uvítacom sprievode. Nič viac, nič menej.

Neskutočne je to vyjadrene v epizódke zo života sv. Alojza. Keď sa tohto mladíka pýtali čo by robil, keby bol koniec sveta, neodpovedal ako ostatní, že by rýchle išiel na spoveď, bežal do kostola, modlil sa... Odpovedal: Hral by som gulečník, lebo teraz nám rehoľné pravidla predpisujú relax. Bol na mieste, kde mal byť, robil to čo mal robiť.

Nachádza nás Pán tam, kde máme byť? Manžela v pozícii manžela, manželku v pozícii manželky, otca, matku v pozícii otca, matky... Najmä pozícia manžela, manželky je permanentná. Tak ako situácia kňaza – vždy je kňazom – nielen pri oltári.

Prirovnanie môže pokrivkávať, ale vždy nás môže a má motivovať

Turzovka, Staškov, 31.8.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.