Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Kor 1, 1-9, Mt 24,42-51  

Jedna pani hovorí: Máme na chodbe veľa prachu.

Suseda vymieňa dvere. Dala si urobiť tie mocné, pancierové (bezpečnostné).
Človek sa rad zabezpečuje. Všimnite si, ako to máme zakódované. Mnohé z vás zavárajú, aby udržali vitamíny, zbierajú úrodu, chlapi sa zabezpečujú drevom.

Nezaznieva vám to niekde v podvedomí, keď počúvate Pána Ježiša: Bdejte, lebo neviete, v ktorý deň príde váš Pán. Uvážte predsa: Keby hospodár vedel, v ktorú nočnú hodinu príde zlodej, veruže by bdel a nedovolil by mu vniknúť do svojho domu. Preto aj vy buďte pripravení, lebo Syn človeka príde v hodinu, o ktorej neviete.

Nie je to niečo podobné? Je to zabezpečenie nielen na zimu, ale na dlhšie; nekonečne dlhšie. 

Je v nás príprava na zimu a vôbec budúcnosť? Nie je! Už nie je! Tá spätosť s prírodou o ktorej som hovoril pred chvíľou, nám v dnešnej dobe chýba. Hovoriť o zaváraní, zbere úrody, príprave na zimu – to je roľnícky romantizmus, ktorý je aj v našom prostredí zriedkavý. Málokto je už hnaný týmto inštinktom jesene. Aj s jeseňou je to už popletené. Kto zo starších si spomína, žeby sa pri zbere zemiakov dalo opaľovať. V minulosti sa na Kysuciach kopalo do Všechsvätých. Všeobecne nie sme na Slovensku sebestační s potravinami a aj u nás len niektorí prežívajú pradávny archetyp jesene. Zájdete si do obchodu a kúpite čo potrebujete. Nevadí vám, že sú tam samé éčka, že je to z ďalekých krajov. Už nepotrebujeme mať pivnicu zemiakov a sud kapusty. 

A to má dopad aj na odozvu Ježišových slov: Buďte pripravení! Podľahli sme pokušeniu, že sa netreba pripravovať, zabezpečovať, lebo si skočíme do obchodu a všetko tam máme. Toto je aj jedna z príčin odklonu od viery. Človek už necíti závislosť na prírode, potrebu pripravovať sa. Nepotrebuje sa obracať k Bohu! Necíti závislosť na ňom.

Čo by nás teda malo motivovať k pripravenosti? Možno to v úvode povedané. Potrebuješ zabezpečenie, istotu života. Cítiš sa dostatočne zabezpečený? Máš istotu života, zdravia?

Viem, táto motivácia nie je vôbec taká prijemná, ako vychádzať zo stáročia v človeku budovanej potreby zabezpečiť sa na zimu.

Každopádne potrebujeme zabezpečenie! Ale nielen bezpečnostnými dverami

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 30.8.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.