Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Monika sa narodila okolo roku 332 v Tagaste v severo­východnom Alžírsku z kresťanských rodičov.

Rodičia ju vy­dali za pohanského úradníka Patrícia. Svojho syna Augustína zachránila svojimi modlitbami a slzami od manichejského bludu a od nemravnosti, takže sa obrátil a stal sa slávnym biskupom v Hippo a cirkevným učiteľom. Aby dosiahla jeho obrátenie, cestovala za ním z Afriky najprv do Ríma a stade do Milána. Tam sa dal Augustín na Veľkú noc roku 387 pokrstiť. Pri spiatočnej ceste do Afriky zomrela roku 387 v Ostii pri Ríme. Pochovaná je v kostole sv. Augustína v Ríme.

POKRSTENÝ SLZAMI

Ponecháme dnes pero synovi svätej Moniky, cirkevnému učiteľovi — svätému Augustínovi a z jeho opisu si vytvo­ríme fotografiu svätej matky Moniky:

— Matka sa narodila v Tagaste v Numídii r. 332. Zbož­nou slúžkou bola vychovaná v rodičovskom dome v kres­ťanskej viere. Vydala sa za pohana Patrícia, ktorý bol sta­rostom mesta. Môj otec bol prudkej povahy, neviazaný, hýrivec, zlostný a v manželstve neverný. Jeho matka držala s ním, a tak moja matka trpela dvojnásobne. Ešte aj služobníctvo huckalo svokru proti mojej matke. Ako odpo­vedala na to matka Monika?

Otcovi slúžila ako pánovi. Nikdy mu nič nevyčítala. Keď sa uspokojil, vtedy ho odprosovala ona, že mu zavdala príčinu k hnevu. Ako manželka chcela mu predstaviť Krista, ako odpúšťa, zabúda a nesmierne miluje. Pritom sa vrúcne modlila za jeho obrátenie a prosila o milosť, aby stál raz vedľa nej ako kresťan-katolík! Bola to odvážnosť vzhľadom na takého neviazaného pohana! Čoho však nie je schopná láska?

Manželkám, ktoré mali oveľa lepších mužov ako moja matka a sťažovali si na nich, láskavo dohovárala, aby si ich ctili, milovali

a nikdy nehovorili o nich zle. Vtedy sa divili, ako to vládze ona, lebo poznali môjho otca.

Voči svokre, ktorú huckalo aj služobníci vo, chovala sa tak trpezlivo, dobrotivo a tým, ktorí na ňu donášali, bola taká láskavá, že raz ich získala úplne nielen pre seba, ale i pre Boha.

Nezniesla nikdy klebety. O neprítomných nedovolila hovoriť zle.

Už mala získaného manžela, ktorý prijal svätý krst, už mala získanú svokru, ale ja som bol ešte ďaleko od Boha, ja, jej syn Augustín. Oddal som sa bludárom manichejcom. Oslnila ma sláva a úspech v štúdiách a zamestnaní a stiahol ma neviazaný život. Matka chodila dvakrát denne do chrá­mu sa modliť. Denne bola na svätej omši. Bol som katechumen, ale pokrstiť som sa nedal. Oddal som sa aj ne­viazanému životu. Matka pre moju priazeň k bludárom ne­chcela so mnou ani jesť pri jednom stole, ani bývať pod jednou strechou. Skúšala to všelijako. Kade chodila, tade sa modlila a ronila slzy pre mňa. Nakoniec som jej utiekol spred očú do cudziny. Odišiel som z Afriky do Itálie. Ma­terská láska a ešte viac jej túžba, aby som patril Bohu tak ako ona, aby som vedľa nej stál ako kresťan katolík, vyhľadala ma aj v Itálii a našla v Miláne. Tu jej slzy našli ozvenu. Tu na mňa čakala milosť. Stretol som veľducha, pravoverného učeníka Kristovho, biskupa svätého Am­bróza, a ten mi ukázal, aký som maličký pred Bohom, aká márnivá je ľudská sláva, ako iba Boh si zaslúži lásku nášho srdca! Moja matka ma tu pokrstila vodou svojich oči — slzami! Tu sa splnilo, čo jej predpovedal africký biskup: «Nie je možné, aby syn toľkých sĺz matky bol stratený!»

Svätý Ambróz ma pokrstil, matka asistovala. Potom už spokojne sa uložila na Božiu hruď. Od radosti už nevládala sa vrátiť do Afriky. Mala 56 rokov, bol rok 387, keď som ju pochoval v Ostii. Bolo jej to jedno, kde ju pocho­vajú; vedela, že Boh ju nájde ku vzkrieseniu v súdny deň všade. Ako bolestná Matka Božského Syna, tak ani moja matka mňa neopustila, kým nevidela, že som dušu odovzdal Bohu! A veľké vzkriesenie, keď som sa stal o tri-štyri roky kňazom, to už videla dokonalejšie v nebi.

Zastaňme! Položme si otázku: «Čo sme už obetovali my na vykúpenie tej-ktorej duše?»

Matka Sedembolestná, nauč nás plakať slzami vykú­penia. Amen

 ROZHODNUTIE

Modlitba a obeta za rodinných príslušníkov.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.