Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ez 43, 1-7a, Mt 23, 1-12

Veľmi zjednodušene rozdelím čitateľov a poslucháčov Evanjelií na laxistov a radikálov.

Laxný prechádzajú popri požiadavkám evanjelia, ako keby sa ich netykali. Rigorózni (radikáli) berú do úvahy každý, aj nepotrebný, detail.

Ako berú tieto dve skupiny slová dnešného evanjelia: Ani Otcom nevolajte nikoho na zemi, lebo len jeden je váš Otec, ten nebeský? Adekvátne to platí i pre pojmy: Rabbi a učiteľ.

  1. Laxní: Nevšimnú si to. Prípadne si povedia: Kto by sa nad tým zamýšľal!
  2. Radikáli: Na Slovensku sa pred časom šírilo hnutie, ktoré skoro prerástlo v sektu, v ktorom kňaza nevolali „duchovný otec“, ale „ujko“. Tak doslova brali tieto slová.

Ako brať tieto slová: Otcom nevolajte nikoho...?

Najskôr si pripomeňme, že aj Pán Ježiš používal slovo „otec“. Samozrejme v vzťahu k svojmu Nebeskému otcovi (to veľmi, veľmi často), ale i v zmysle ako ho používame my. Napríklad: Ježiš odpovedá bohatému mládencovi: „Nezabiješ! Nescudzoložíš! Nepokradneš! Nebudeš krivo svedčiť! Nebudeš podvádzať! Cti svojho otca i matku!“ (Mk 10,19), tiež: Počuli ste, že otcom bolo povedané… No ja vám hovorím“ (Mt 5,33-34). V tejto polemike s farizejmi používa otcom bolo povedané často.

Ďalej: Brat vydá na smrť brata a otec dieťa... (Mt 10,21 i Mk 13,12 i Lk 2,48)

Používajú ho aj evanjelisti: A chlapcov otec hneď vykríkol: "Verím. Pomôž mojej nevere!" (Mk 9,24), Jeho otec a matka divili sa tomu, čo sa o ňom hovorilo(Lk 2,33).

Keď ho zazreli, stŕpli od údivu a Matka mu povedala: "Syn môj, čo si nám to urobil? Pozri, tvoj otec i ja sme ťa s bolesťou hľadali. Teda používala toto slovo aj Mária.

Pojem otec nachádzame i v Skutkoch apoštolov. Sv. Pavol: Viete predsa, že sme každého z vás, ako otec svoje deti, prosili... (1Sol 2,11)

Nakoniec, nejako musíme volať otcov, učiteľov. Prečo to potom Pán Ježiš povedal? Asi aby sme si nenamýšľali a nerobili sa veľkými, farizejsky sa nevystatovali. Slovo otec (i tie ďalšie spomínané) by sme mali brať priam s pokorou., ako to dosvedčuje Katechizmus Katolíckej cirkvi (KKC) v čísle textu 2214: Božie otcovstvo je prameňom ľudského otcovstva; na ňom sa zakladá úcta k rodičom. Úcta detí, neplnoletých či dospelých, k ich otcovi a matke sa živí prirodzeným citom, ktorý má svoj pôvod vo zväzku, ktorý ich spája. Túto úctu vyžaduje Božie prikázanie.

Ďalej v texte 239: Keď reč viery označuje Boha menom „Otec“, poukazuje predovšetkým na dva aspekty: že Boh je prvopočiatkom všetkého a transcendentnou autoritou a že zároveň je dobrotou a starostlivosťou, ktorá miluje všetky svoje deti. Túto otcovskú nežnosť Boha možno vyjadriť aj obrazom materstva, ktorý lepšie zvýrazňuje Božiu imanentnosť a dôvernosť vzťahu medzi Bohom a jeho stvorením. Takto reč viery čerpá z ľudskej skúsenosti týkajúcej sa rodičov, ktorí sú pre človeka v istom zmysle prvými zástupcami Boha. Ale z tejto skúsenosti vyplýva aj to, že ľudskí rodičia sú omylní a môžu znetvoriť podobu otcovstva a materstva. Preto treba pripomenúť, že Boh presahuje ľudské rozlišovanie pohlaví. On nie je ani muž, ani žena, on je Boh. Presahuje aj ľudské otcovstvo a materstvo, hoci je ich pôvodcom a mierou: nik nie je tak otcom, ako je otcom Boh.

Čo s tým evanjeliovým radikalizmom, ktorý zdôrazňoval pri návšteve Slovenska svätý pápež Ján Pavol II. mládeži v Nitre? Zdôrazňoval nie farizejský radikalizmus, ale radikálne nasledovanie Ježiša v duchu evanjelia, ako o tom hovoria napríklad i citované texty KKC.

Podvysoká, 25.8.2018




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.